Το τρίτο πρόγραμμα έληξε και ο στόχος είναι η Ελλάδα να πετύχει την “καθαρή έξοδο”, όπως σημειώνει σε note προς τους πελάτες της η Morgan Stanley μετά και την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος διάσωσης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα “πετάει σόλο”.

Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους καθώς και η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας βοηθούν, αλλά υπάρχουν και κίνδυνοι, όπως επισημαίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυκλική βελτίωση διευρύνεται, σημειώνει η επενδυτική τράπεζα. Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται σε διάφορους κλάδους, η ανεργία μειώνεται, οι λιανικές πωλήσεις αναπτύσσονται ταχύτερα και οι εξαγωγές έχουν καλή πορεία. Τα δεδομένα ωστόσο παραμένουν αρκετά ασταθή και το σημείο εκκίνησης είναι σχετικά αδύναμο, αλλά η τάση φαίνεται υποσχόμενη.

Σε ότι αφορά τους κινδύνους, η βιωσιμότητα του χρέους βελτιώθηκε όπως σημειώνεται και η Morgan Stanley αναμένει ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν αυτό το γεγονός. Η πρόκληση τώρα είναι να πειστούν και οι αγορές.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν θα αποτελεί πλέον ούριο άνεμο για τις αγορές και οι κίνδυνοι γύρω από τις οικονομικές προοπτικές των αναδυόμενων αγορών μπορεί να επηρεάσουν το εξωτερικό περιβάλλον της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνονται πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα αν δεν αλλάξει το δημοσιονομικό της μονοπάτι, ενώ το μαξιλάρι ρευστότητας προσφέρει ευελιξία στη διαχείριση της επιστροφής της χώρας στις αγορές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης