Tα stress tests των ελληνικών τραπεζών δεν θα οδηγήσουν σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες όπως εκτιμά η Μorgan Stanley σε νέα έκθεσή της. Οπως σημειώνει, τα tests του 2015 αποκάλυψαν κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 11 δισ. ευρώ, αλλά με την ελληνική οικονομία να βρισκεται σήμερα σε καλύτερη βάση και τους δείκτες CET-1 περίπου 500 μ.β. υψηλότερα, δεν αναμένεται αυτή η δοκιμασία να μετατραπεί σε καταλύτη που θα οδηγήσει στην ανάγκη για περισσότερα κεφάλαια.

Τι νέο υπάρχει

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η EBA θα εγκαινιάσει και επισήμως τα stress test του 2018 σήμερα, δημοσιεύοντας παράλληλα τα κοινά μακροοικονομικά σενάρια γι’ αυτή την άσκηση. Οι τράπεζες θα υποβάλλουν στοιχεία κάθε μήνα μέχρι να ολοκληρωθούν τα tests στις αρχές Μαΐου. Δεν υπάρχει όριο επιτυχίας/αποτυχίας (pass / fail) και ότι τα αποτελέσματα της άσκησης θα είναι ένας ακόμη συντελεστής στις κεφαλαιακές απαιτήσεις του SREP (12,25-13% σήμερα).

Συνέπειες για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών

Η συνολική αξιολόγηση του 2015, η οποία περιείχε stress test και AQR, εντόπισε ένα κεφαλαιακό κενό ύψους 11 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, οδηγώντας σε αυξήσεις κεφαλαίου στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Το δυσμενές σενάριο εκείνη την εποχή ήταν ιδιαίτερα αρνητικό, αφού προέβλεπε μείωση κατά 7,5% του πραγματικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου των stress tests.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε του βασικού σεναρίου το 2015 και το 2016, ειδικά στις τάσεις της απασχόλησης και των τιμών των κατοικιών. Σύμφωνα με την Morgan Stanley, τα tests του 2018 περιέχουν θετικά στοιχεία-κλειδιά όπως : η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και οι προοπτικές της είναι καλύτερες (η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 2,5% το 2018 και το 2019), και οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλότερα μαξιλάρια προβλέψεων (+ 5,7% κάλυψη NPE από το πρώτο εξάμηνο του 2015) και ενισχυμένη κεφαλαιακή θέση (+ 500 μ.β. επιπλέον CET-1 σε μέσο όρο, από 3,5% στην Eurobank ώς 5,8% στην Πειραιώς).

Πάντως, η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι παραμένουν γύρω από τις παραδοχές, όπως η εξέλιξη των τάσεων στην αγορά ακινήτων, οι αποτιμήσεις των collateral δεδομένης της τρέχουσας διαδικασίας μείωσης των NPE, αλλά εκτιμά ότι είναι απίθανο να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης