Η πανδημία του κορονοϊού αναμένεται να είναι ένα παροδικό σοκ εν μέσω της ευρύτερης βελτίωσης των τάσεων στο πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας αναφέρει η Moody’s σε σημερινή της ανάλυση.

«Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας (B1, σταθερό) περιορίζεται από το αυξημένο βάρος του δημόσιου χρέους της χώρας, που ήταν στο 177% του ΑΕΠ το περασμένο έτος και είναι μεταξύ των υψηλότερων μεταξύ των κρατών που αξιολογεί η Moody’s», αναφέρει ο οίκος στην ετήσια του έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πανδημία του κορονοϊού έχει διακόψει την βελτίωση των τάσεων στο πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, αλλά αναμένεται να είναι ένα παροδικό σοκ», σημειώνει η Moody’s.

Ο οίκος σημειώνει ότι στα δυνατά σημεία του προφίλ της χώρας συγκαταλέγεται ο σχετικά πλούσιος πληθυσμός

«Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά για αρκετά χρόνια και η κυβέρνηση που εκλέχτηκε τον περασμένο Ιούλιο έχει κάνει μια ελπιδοφόρα αρχή με ένα πρόγραμμα πολιτικής που εστιάζει στις επενδύσεις», σχολιάζει η Kathrin Muehlbronner, αντιπρόεδρος της Moody’s και συντάκτης της έκθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ωστόσο, διαδοχικές κυβερνήσεις θα πρέπει να κρατήσουν συνετή δημοσιονομική στάση για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν προκειμένου να διασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Άλλες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως τα μέτρα για την ενίσχυση των θεσμών, θα πρέπει να διατηρηθούν και να ενισχυθούν».

Ο οίκος σημειώνει ότι στα δυνατά σημεία του προφίλ της χώρας είναι ο σχετικά πλούσιος πληθυσμός, ένα ήπιο προφίλ όσον αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους που παρέχει δημοσιονομική ευελιξία παρά το μεγάλο βάρος του χρέους και τέλος η σημαντική υποστήριξη από την Ευρωζώνη.

Αναφέρει ακόμα ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί στην Ευρωζώνη. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν σε βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και σε ισχυρότερες επενδύσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα ισχυρά δημόσια οικονομικά.

Αντίθετα, καθοδικές πιέσεις στην αξιολόγηση θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εάν η ελληνική κυβέρνηση άρχιζε να αποκλίνει από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της, αντιστρέφοντας τις συμφωνημένες και νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις, ή προέκυπταν ξανά εντάσεις με τους πιστωτές της για κάποιο άλλο λόγο, προειδοποιεί.

ΑΒΝ Amro: Στο 9% η ύφεση στην Ελλάδα φέτος

 Βαθιά ύφεση της τάξης του 9% προβλέπει η ABN Amro για την Ελλάδα φέτος, ωστόσο -και σε αντίθεση με τους περισσότερους διεθνείς οίκους- δεν εκτιμά πως η ανάκαμψη στη συνέχεια θα είναι απότομη και έντονη και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος του 2020, κάτι που σημαίνει πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι αργή και δύσκολη.

Συγκεκριμένα εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ριμπάουντ της τάξης του 3,9% το επόμενο έτος, το οποίο ωστόσο θα είναι από τα μεγαλύτερα στην ευρωζώνη μετά το +4,6% της Ισπανίας και το +4,2% της Γαλλίας.

Για το σύνολο της ευρωζώνης, αν και εκτιμά πως στο γ’ τρίμηνο θα σημειωθεί ισχυρή ανάκαμψη, συνεχίζει να προβλέπει πως θα υπάρχει ύφεση με διπλό πάτο (double dip) κοντά στο τέλος του 2020 με τις αρχές του 2021. Κατά την άποψη της ABN Amro, μια ανθεκτική ανάκαμψη είναι δύσκολο να ξεκινήσει πριν το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Συνολικά, οι ετήσιες προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2020 στην περιοχή της ευρωζώνης αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και πλέον βλέπει ύφεση της τάξης του 6,9% από 4,3% πριν. Λόγω της χαμηλότερης βάσης του 2020, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης το 2021 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω και τοποθετείται στο +3,2%, από 1,6% πριν.

Στο τέλος του ορίζοντα πρόβλεψης, στο δ’ τρίμηνο του 2021, η ABN Amro αναμένει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα είναι περισσότερο από 3% χαμηλότερο από το επίπεδο δ’ τριμήνου του 2019 (ήταν -1,7% στις προηγούμενες προβλέψεις της) και περίπου 6% χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία στην Ελλάδα, η ABN Amro εκτιμά πως θα αυξηθεί στο 19,2% φέτος από 17,3% το 2019, ωστόσο βλέπει περαιτέρω επιδείνωση το 2021, με το ποσοστό να εκτινάσσεται στο 21%. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, από το 177% το 2019, φέτος εκτιμά πως θα εκτοξευθεί στο 193% και το 2021 θα κινηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα και στο 194%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου του προϋπολογισμού της χώρας τοποθετείται φέτος στο 6,4% και το 2021 στο 4,4%, ενώ ο πληθωρισμός θα βρεθεί σε αρνητικά επίπεδα το τρέχον έτος και στο -0,6% και το 2021 θα είναι μηδενικός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης