Την πορεία ανάπτυξης στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θέτει ως βασικό κριτήριο της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας η Moody’s, όπως αυτό διατυπώθηκε διά στόματος της Kathrin Muehlbronner, αντιπροέδρου της Moody’s Investors Service, η οποία μίλησε στο συνέδριο Capital+Vision .

Θέλουμε να δούμε κατά πόσο η ανάπτυξη είναι βιώσιμη ή όχι, θέλουμε να δούμε μια ανάκαμψη σε ευρεία βάση, άρα είμαστε κάπως επιφυλακτικοί ως προς την ανάπτυξη της Ελλάδας, είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και σημείωσε πως η χώρα μας έχει βελτιώσει τη θέση της σε όρους ανταγωνιστικότητας και πως η ανάκαμψη μέχρι στιγμής είναι παρόμοια με αυτή άλλων χωρών της Ευρωζώνης, επισήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά κλειστή οικονομία, ενώ σημείωσε πως το παγκόσμιο περιβάλλον γίνεται λιγότερο ευνοϊκό.

Συγκριτικά ωστόσο με τις άλλες χώρες, το στέλεχος του οίκου αξιολόγησης σημείωσε πως η Ελλάδα δείχνει να υπολείπεται στην ανάπτυξη των επενδύσεων κάνοντας λόγο για πολλά εμπόδια.

Τηρούμε επιφυλακτική στάση ως προς την προοπτική της Ελλάδας, ακόμη δεν έχουμε δει ανάκαμψη στις επενδύσεις, ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα προβλήματα, η Moody’s προσθέτει και το πολύ υψηλό χρέος, τομέα όπου θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερα καθώς η επιστροφή στη χρηματοδότηση των αγορών κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη είναι. Το γεγονός αυτό συνδέει την τάση χρέους της χώρας μας με τις πολιτικές εξελίξεις στις πιστώτριες χώρες, αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας στη διαχείριση του χρέους.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση της χώρας μας στις αγορές, είπε πως ναι μεν έχει τον χρόνο να βρει την κατάλληλη στιγμή να το πράξει αυτό γιατί υπάρχει το “μαξιλάρι” ρευστότητας, προειδοποίησε όμως πως αλλά αν καθυστερήσεις πολύ και αρχίσεις να απομειώνεις το “μαξιλάρι”, μετά από κάποιο χρονικό σημείο δυσκολεύεις τη θέση σου.

Πιστεύω ότι κάποια στιγμή οι κυβερνήσεις θα πρέπει να το πάρουν απόφαση και δοκιμάσουν την τύχη τους στις αγορές, πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στον τραπεζικό τομέα, η Muehlbronner εστίασε στο πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων, σημειώνοντας πως η επίτευξη στόχου μείωσης των NPLs γίνεται πολύ πιο δύσκολη από το 2019.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης