Ελαφριά μείωση κατέγραψε τον Ιανουάριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, ο ESI υποχώρησε κατά 0,6 μονάδες στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στις 114,7 μονάδες, ενώ στην ΕΕ υποχώρησε κατά 0,4 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 114,7 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα ο ESI τον Ιανουάριο ενισχύθηκε (+0,6) και διαμορφώθηκε στις 101,9 μονάδες, έναντι 101,3 μονάδες τον Δεκέμβριο. Η μικρή άνοδος του ΕSI στην Ελλάδα οφείλεται στην αύξηση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία (+1,0) και το λιανικό εμπόριο (+2,2).

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών στην Ευρωζώνη, ο δείκτης ESI ενισχύθηκε στην Ισπανία (+0,9), την Ολλανδία (+0,9) και τη Γερμανία (0,6), ενώ υποχώρησε στη Γαλλία (-2,4) και την Ιταλία (-1,7).

Η μικρή πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη ήταν αποτέλεσμα της χαμηλότερης εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες (-1,3) και το λιανικό εμπόριο (-1,0), ενώ η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία παρέμεινε σταθερή. Σημαντική ήταν η βελτίωση της εμπιστοσύνης στον κατασκευαστικό κλάδο (+1,5).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης