Το «μαρτύριο της σταγόνας» επιβάλλουν οι δανειστές στη χώρα μας, καθώς τα χρήματα που θα δοθούν θα «σπάσουν» σε πολλές υποδόσεις, που θα δίδονται έπειτα από σχετική αξιολόγηση εφαρμογής όσων συμφωνήθηκαν.

Το πρώτο… ραντεβού έχει κλειστεί για τον Σεπτέμβριο και συνδέεται με τη διανομή της δεύτερης υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αξιολόγηση θα γίνει με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε το 2016.

Θα υπάρξει, δηλαδή, έκθεση των θεσμών, η οποία θα αποτυπώνει αν έχει διανεμηθεί από τους αρμόδιους φορείς (Ταμεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, ΥΠΟΙΚ κ.λπ.) στους τελικούς δικαιούχους, δηλαδή σε φορολογουμένους, προμηθευτές και συμβασιούχους, τουλάχιστον το 80% της υποδόσης που αναμένεται στις αρχές Ιουλίου (δηλαδή τα 800 εκατομμύρια ευρώ που θα καταλήξουν σε οφειλές επί συνόλου 7,7 δις).
Αν τελειώσει εγκαίρως η 3η αξιολόγηση, προβλέπονται ακόμη 300 εκατ. ευρώ εφέτος και επιπλέον 1,7 δις από τις αξιολογήσεις του 2018Οι δανειστές κάνουν έτσι μια προσπάθεια να «πέσει χρήμα» στην αγορά, την ίδια ώρα που έχουν αρχίσει έστω και φειδωλά να εξοφλούνται υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που φτάνουν περίπου τα 5 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών) ή περί τα 8 δις (αν προσμετρηθούν οι εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις αλλά και οι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων).

Πρέπει να τονιστεί ότι η μικρή αυτή αξιολόγηση θα γίνει κυριολεκτικά τις παραμονές των γερμανικών εκλογών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλα 300 εκατ. ευρώ εντός του 2017

Πάντως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των δανειστών, τα λεφτά από το δάνειο για πληρωμή οφειλών θα έρχονται πλέον με το σταγονόμετρο.

Αν τελειώσει εγκαίρως η 3η αξιολόγηση, προβλέπονται ακόμη 300 εκατ. ευρώ εφέτος και επιπλέον 1,7 δις από τις αξιολογήσεις του 2018. Παράλληλα, θα πρέπει η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει από κρατικά έσοδα «φέσια» αξίας περίπου 3,5 δισ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή, αν βεβαίως σταματήσουν να δημιουργούνται νέες «γενιές» οφειλών προς ιδιώτες από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία κι άλλους φορείς. Σημειώνεται ότι πλέον ο ορίζοντας αποπληρωμής εκτείνεται έως το τέλος του προγράμματος και όχι έως την άνοιξη του 2018, όπως υπολογιζόταν προηγουμένως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης