Συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, με το νόμισμα της γειτονικής χώρας να καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, λίγες ημέρες μετά την απόφαση να μειώσει το βασικό της επιτόκιο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη χώρα ξεπερνά το 80%.

Ειδικότερα, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού νομίσματος εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας στο 18,4806, επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό χαμηλό. Στη συνέχεια μάζεψε μεγάλο μέρος των απωλειών, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 18,4440.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απώλειες 80% τα τελευταία πέντε χρόνια

Σημειώνεται πως η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 28% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα και 80% τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ είναι μακράν το νόμισμα μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών με τη χειρότερη επίδοση.

Σύμφωνα με έκθεση της Commerzbank «η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ίσως είναι σε θέση να αποτρέψει την εντονότερη αδυναμία της λίρας με τη βοήθεια των ήπιων ελέγχων κεφαλαίων για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά εάν η αγορά δει ότι τα πράγματα τραβάνε (σ.σ. είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι μπορεί να το πυροδοτήσει) μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο sell-off».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης