Κλιμακώνουν κι άλλο την ένταση οι ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, λέγοντας ότι θα επιβάλουν δασμούς σε επιπλέον εισαγωγές από την Κίνα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν μια λίστα με χιλιάδες εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα που η κυβέρνηση θέλει να επιβαρύνει με δασμούς, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων τροφίμων καθώς και καπνού, χημικών, άνθρακα, χάλυβα και αλουμινίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης αγαθά που ποικίλλουν από ελαστικά αυτοκινήτων, έπιπλα, ξύλινα είδη, τσάντες και βαλίτσες έως τροφές για κατοικίδια, γάντια μπέιζμπολ, χαλιά, πόρτες, ποδήλατα, είδη σκι, τσάντες γκολφ, χαρτί τουαλέτας και προϊόντα ομορφιάς.

«Για περισσότερο από έναν χρόνο, η κυβέρνηση Τραμπ έκανε υπομονετικά έκκληση στην Κίνα να σταματήσει τις άδικες πρακτικές, να ανοίξει την αγορά της και να προάγει ένα πραγματικό ανταγωνισμό της αγοράς», ανέφερε ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lightizer καθώς ανακοίνωνε τους προτεινόμενους δασμούς.

«Αντί να ανταποκριθεί στις εύλογες ανησυχίες μας, η Κίνα προχώρησε σε αντίποινα με στόχο τα αμερικανικά προϊόντα… δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοια αντίδραση», πρόσθεσε στη δήλωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε “σοκαρισμένο” από την τελευταία κίνηση των Αμερικάνων και θα παραπονεθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ωστόσο δεν διευκρίνισε άμεσα πως θα απαντήσει. Σε δήλωσή του αποκάλεσε την ενέργεια «εντελώς απαράδεκτη».

Σύμφωνα, πάντως, με τον Lightizer ο κατάλογος των προϊόντων που θα στοχοθετηθούν είναι έτοιμος και θα υπάρξει μια δίμηνη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον επέβαλε δασμούς 25% επί κινεζικών εισαγωγών αξίας 34 δισ. δολαρίων και το Πεκίνο απάντησε άμεσα με δασμούς ίδιους ύψους επί αμερικανικών εξαγωγών στην Κίνα.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να καταλήξει να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 500 δισ. δολαρίων -αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολο των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα πέρυσι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης