Υπέρ μιας «αναπτυξιακής πολιτικής σε καιρό πολέμου» με νέα «κοινά εργαλεία» προκειμένου να αποφύγει η ΕΕ «τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού που βρίσκεται μπροστά μας» τάσσεται ο αρμόδιος για τα οικονομικά ζητήματα, επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι.

Σε συνέντευξή του προς τη γαλλική εφημερίδα Le Monde και απαντώντας στην ερώτηση εάν χρειάζεται η ΕΕ να προχωρήσει σε περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων η διακοπή της εισαγωγής ρωσικής ενέργειας, ο Τζεντιλόνι απαντά ότι τίποτα δεν αποκλείεται, τονίζοντας ωστόσο τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι νέες κυρώσεις «στις οικονομίες μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κληθείς να απαντήσει στις κατηγορίες του Ουκρανού Προέδρου Zελενσκι ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν αγοράζοντας φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία, ο Ευρωπαίος επίτροπος σχολιάζει ότι «ακόμη και αν επιβάλουμε νέες κυρώσεις στην ενέργεια, δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα τον σταματούσε βραχυπρόθεσμα».

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι χρηματοδότησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όχι μόνο τα έσοδα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα. Και αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από τις οικονομικές κυρώσεις που θα λάβουμε», επισημαίνει ο Ιταλός επίτροπος.

Στην ερώτηση εάν φοβάται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος μετά την Ουκρανία θα επιτεθεί σε χώρα της ΕΕ, ο επίτροπος απαντά κατηγορηματικά, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει στείλει σαφή μηνύματα. «Δεν νομίζω ότι ο Πούτιν θα πάρει τέτοιο ρίσκο», αναφέρει μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη στρατηγική που παρουσίασε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, σχολίασε ότι «η 24η Φεβρουαρίου άλλαξε την πορεία της ευρωπαϊκής μας ιστορίας. [..] Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής – [..] αυτή τη φορά η λέξη-κλειδί είναι η αυτονομία σε θέματα ενέργειας και αυτονομία σε θέματα άμυνας».

Ακολούθως, για το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης επισήμανε ότι μέχρι σήμερα έχει επιτρέψει τη χρηματοδότηση επενδύσεων ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να είναι λιγότερο εξαρτημένη από την ενέργεια. «Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό. Θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν νέες μονάδες επαναεριοποίησης αν αυξήσουμε τις αγορές μας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, για παράδειγμα. Για να είναι πιο αυτόνομοι, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει επίσης να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες – μιλάμε για μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Επιπλέον, η εισροή προσφύγων από την Ουκρανία θα ασκήσει επίσης πίεση στα ευρωπαϊκά οικονομικά. Και όπως και στην περίπτωση του ενεργειακού εφοδιασμού, πρόκειται για ένα ασύμμετρο σοκ, το οποίο επηρεάζει ορισμένες χώρες περισσότερο από άλλες» τονίζει ο Τζεντιλόνι.

Τέλος, αναφερόμενος στην αυριανή σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών, ο επίτροπος υποστήριξε ότι «η Ευρώπη θα δώσει μια πρώτη απάντηση, εξασφαλίζοντας ότι τα κράτη-μέλη διαθέτουν ένα ευέλικτο πλαίσιο, είτε όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις είτε τους δημοσιονομικούς κανόνες, το οποίο θα τους επιτρέψει να βοηθήσουν τις προβληματικές επιχειρήσεις τους ή τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να πληρώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό, ιδίως επειδή, για άλλη μια φορά, πρόκειται για ένα ασύμμετρο σοκ. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία ή κοινά κεφάλαια», καταλήγει ο Τζεντιλόνι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης