Με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων 14 μηνών αναπτύσσεται τον Μάρτιο η οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης, όπως προκύπτει από την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit.

O Σύνθετος Δείκτης της Markit για τη δραστηριότητα στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες της ζώνης του ευρώ υποχώρησε τον τρέχοντα μήνα στις 55,3 μονάδες από 57,1 μονάδες τον Φεβρουάριο, έναντι προβλέψεων για μικρότερη πτώση στις 56,8 μονάδες. Πρόκειται δε για το δεύτερο διαδοχικό μήνα υποχώρησης από τα υψηλά 12 ετών, στα οποία είχε σκαρφαλώσει ο δείκτης τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ευρωζώνη χάνει την ορμή της και η απώλεια αυτή από τις αρχές του έτους είναι αρκετά δραματική» σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

«Τουλάχιστον μέρος της επιβράδυνσης μπορεί να αποδοθεί στην κακοκαιρία σε ορισμένες βόρειες περιοχές και ενδεχομένως ακόμη περισσότερο στους “αυξανόμενους πόνους”, που είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης ισχυρή ανάπτυξης» πρόσθεσε. Όπως εξήγησε εργοστάσια και υπηρεσίες δυσκολεύθηκαν να ανταποκριθούν στην ισχυρή ζήτηση.

Η επιβράδυνση του τελευταίου διμήνου θα μπορούσε να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη συζήτηση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πότε ακριβώς θα πρέπει να τερματιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων. Τα «γεράκια» πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να καθυστερήσει η στροφή σε περιοριστική πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάριο Ντράγκι, ωστόσο, επιμένει ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι αναγκαία, επικαλούμενος και τα στοιχεία για τον υποτονικό πληθωρισμό. Τα νέα δεδομένα της Markit μπορούν να στηρίξουν περαιτέρω το επιχείρημά του.

naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης