Έχοντας καταγράψει τον Φεβρουάριο την υψηλότερη τιμή μετά την παγκόσμια κρίση, ο ρυθμός ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας υποχώρησε ελαφρώς στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Οι ρυθμοί αύξησης των νέων παραγγελιών, της αγοραστικής δραστηριότητας και της παραγωγής υποχώρησαν από τις υψηλές τιμές που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη συνέχισε να αυξάνεται, καταγράφοντας τιμή-ρεκόρ τον Μάρτιο, γεγονός το οποίο συνέβαλε, με τη σειρά του, στην ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης που έχει καταγραφεί από την αρχή διεξαγωγής της έρευνας.

Ως προς τις τιμές, η αύξηση του κόστους εισροών εξασθένησε, παραμένοντας ωστόσο έντονη, και οδήγησε σε ακόμη μία άνοδο των τιμών πώλησης.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- κατέγραψε τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κλείνοντας στις 55,0 μονάδες, ο δείκτης υπέδειξε σημαντικό ρυθμό αύξησης, μολονότι ήταν ασθενέστερος από την υψηλότερη τιμή σε διάστημα πολλών ετών που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο (56.1 μονάδες).

Η ανάπτυξη ήταν ευρείας κλίμακας, ενώ αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε καθέναν από τους τρεις επιμέρους τομείς που εξετάζονται, και κυρίως στον τομέα παραγωγής ενδιάμεσων αγαθών.

Η συνολική ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από την όγδοη συνεχή αύξηση των νέων παραγγελιών, οι οποίες ενισχύθηκαν από την έντονη ζήτηση των πελατών. Οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό εξακολούθησαν επίσης να αυξάνονται τον Μάρτιο.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης παρέμειναν σημαντικοί, αλλά και στις δύο περιπτώσεις εξασθενημένοι σε σύγκριση με τους αντίστοιχους του Φεβρουαρίου.

Επηρεασμένοι θετικά από την έντονη αύξηση των νέων παραγγελιών, οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του Μαρτίου.

Ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε από τον προηγούμενο μήνα, παρέμεινε ωστόσο σημαντικός σε γενικές γραμμές. Το γεγονός αυτό συνέβαλε, με τη σειρά του, στη δριμύτερη αύξηση των αποθεμάτων προμηθειών που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2000.

Η έντονη ζήτηση των πελατών συνέβαλε σε περαιτέρω έντονη αύξηση της παραγωγής. Ωστόσο, όπως παρατηρήθηκε και με τις νέες παραγγελίες, ο ρυθμός ανάπτυξης εξασθένησε από τον Φεβρουάριο.

Οι εταιρείες προσέλαβαν επιπλέον προσωπικό τον Μάρτιο, ώστε να υποστηρίξουν τους υψηλότερους στόχους παραγωγής, επεκτείνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα περίοδο αύξησης των θέσεων εργασίας σε 11 μήνες. Αντίθετα με την τάση που παρατηρήθηκε στην παραγωγή, ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και κατέγραψε τον Μάρτιο υψηλή τιμή- ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας.

Ως εκ τούτου, τα επίπεδα αδιεκπεραίωτων εργασιών παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών εξασθένησε για δεύτερη συνεχή φορά σε ισάριθμους μήνες, παρέμεινε παρ’ όλα αυτά σημαντικός, δεδομένου ότι υπήρξαν αναφορές για υψηλότερες τιμές καυσίμων και πρώτων υλών (συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών).

Εν τω μεταξύ, οι μέσες τιμές χρέωσης αυξήθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα, καθώς το υψηλότερο κόστος μεταβιβάστηκε στους πελάτες. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν οριακός και αρκετά ασθενέστερος σε σύγκριση με τον ρυθμό αύξησης του μέσου κόστους εισροών.

Τέλος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη εξακολούθησε να βελτιώνεται τον Μάρτιο. Πράγματι, ο βαθμός αισιοδοξίας κατέγραψε υψηλό ρεκόρ, λόγω των προβλέψεων για υψηλά επίπεδα ζήτησης από το εξωτερικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης