Σχεδόν το 1/2 του συνόλου των ρόλων στον τομέα της Παραγωγής (49%) θα χρειαστεί να αλλάξουν μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έρευνα της ManpowerGroup, η οποία μαζί με τη MxD (πρώην Ινστιτούτο Ψηφιακής Βιομηχανίας και Σχεδιασμού Καινοτομίας), απευθύνθηκαν σε περισσότερους από 30 ακαδημαϊκούς, κυβερνητικούς και βιομηχανικούς εταίρους, όπως η Siemens, η Microsoft, η Caterpillar και η General Electric, με στόχο να διαμορφώσουν από κοινού μία αναγνωρισμένη από τη βιομηχανία ταξινόμηση που καθορίζει τους ψηφιακούς ρόλους του μέλλοντος.

Μέσα από την ανάλυσή της, η ManpowerGroup προσδιόρισε 165 νέους και εξελισσόμενους ρόλους σε επτά επιμέρους τομείς τεχνικής εξειδίκευσης. Οι συγκεκριμένοι εργασιακοί ρόλοι θα αποτελέσουν τη «γέφυρα» μεταξύ του σημερινού και του μελλοντικού ανθρώπινου δυναμικού. Με τον όρο «ρόλος» αποτυπώνεται ένα σύμπλεγμα συναφών καθηκόντων, δεξιοτήτων ή γνώσεων, που συγκλίνουν στις ανάγκες μίας συγκεκριμένης θέσης εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι θέσεις εργασίας απαιτούν έναν ή και περισσότερους ρόλους, «δεμένους», ωστόσο, μεταξύ τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στην ανάγκη και το σκοπό ενός οργανισμού με τις θέσεις αυτές να καλύπτουν ένα ή περισσότερα άτομα. Οι οργανισμοί μπορούν να «συναρμολογήσουν» ρόλους σε θέσεις εργασίας, ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε φορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η τεχνολογία θα γίνει σύντομα ευρύτερα διαθέσιμη και οι μηχανές θα καταστούν πιο έξυπνες, διαμορφώνοντας έτσι μία νέα γενιά ρόλων, για να διαχειριστούν τα νέα έξυπνα βιομηχανικά συστήματα.

Δεσπόζουσα θέση στην κατάταξη αυτή κατέχει ο ρόλος του «Πολύ-Μηχανικού», ο οποίος συνδέεται με πάνω από 12 ρόλους, όπως ο Μηχανικός Διαδικασίας Παραγωγής, Μηχανικός Αυτοματισμών, Εργοστασίων, Συστημάτων Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Ολοκληρωμένης Τεχνολογίας, Συστημάτων-Παραγωγής-Πληροφοριακών Συστημάτων, Βελτιστοποίησης Επιδόσεων Παραγωγής, Διευθυντής Προγράμματος Ψηφιακής Παραγωγής, Διευθυντής Επιχειρήσεων Παραγωγής-Συστημάτων Παραγωγής, Μηχανικός Δεδομένων Ποιότητας Δικτύων Εφοδιασμού, κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, οι εργασιακοί ρόλοι που απαιτούν προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες, όπως η αυτοματοποίηση, η διαχείριση του εξοπλισμού παραγωγής και η ρομποτική, αυξάνονται κατά 45% ετησίως από το 2015, με τους ρόλους που θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση να είναι οι Τεχνικοί Εξοπλισμού Παραγωγής, οι Τεχνικοί Αυτοματισμών και οι Μηχανικοί Συντήρησης Εξοπλισμών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι όλο και περισσότερες εταιρείες αποφασίζουν να επενδύσουν στους τομείς του αυτοματισμού και της Τεχνητής Νοημοσύνης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων ρόλων και αναγκών.

Οι πέντε δεξιότητες που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στον κλάδο της Παραγωγής τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα της ManpowerGroup, είναι οι εξής:

Πιστοποίηση μεθοδολογίας SixSigma (ποσοτική προσέγγιση που συνδυάζει συστήματα και διαδικασίες για τη βελτίωση των μετρήσεων στη βιομηχανία και τις οικονομικές διαδικασίες).

Ψηφιακά καθοδηγούμενες εργαλειομηχανές (μηχανές ελέγχου CNC).

Γεωμετρική Διαστασιολόγηση και ανοχές διαστάσεων.

Αυτοματισμοί κεντρικού πύργου ελέγχου (τερματικού σταθμού ελέγχου ραντάρ αεροδρομίου).Συστήματα PLC (προγραμματιζόμενων λογικών ελεγκτών).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ManpowerGroup, «η ψηφιοποίηση έχει αλλάξει και θα αλλάζει όλο και περισσότερο τα πάντα. Η βιομηχανία της παραγωγής χρειάζεται το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, για να επιβιώσει στο νέο απαιτητικό τοπίο που διαμορφώνεται.

Οι αλλαγές στην Τεχνολογία και οι νέες θέσεις εργασίας έχουν αντίκτυπο στη βιομηχανία της Παραγωγής, επηρεάζοντας όλο το οικοσύστημα και φυσικά και τους εργασιακούς ρόλους, όπως αυτός του «Πολύ-μηχανικού». Για τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνιστά μία αναγκαιότητα, επιτάσσοντας την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης