Λήγει με ταχύς ρυθμούς η “εξορία” που οφειλόταν στην κρίση χρέους και της Πορτογαλίας, η οποία υποχρέωσε τη χώρα να προσφύγει το 2011 στα δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε αντάλλαγμα ενός πακέτου διάσωσης 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, η δεξιά που ήταν τότε στην εξουσία κλήθηκε να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χώρα εμφανίζει πλέον τον καλύτερο ρυθμό ανάπτυξής της από το 2000 (3,5% το 2017 και 2,4% το 2018), ενώ η ανεργία μειώθηκε στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από την κρίση (6,4% τον Ιούλιο) και το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να επανέλθει φέτος στο 0,2%.

Μισό εκατομμύριο Πορτογάλοι έφυγαν

Το έλλειμμα που είχε ανέλθει στο 11,4% του ΑΕΠ το 2010 και ανερχόταν ακόμη στο 4,4% το 2015, αναμένεται φέτος να επανέλθει στο 0,2%, για πρώτη φορά μετά τον ερχομό της δημοκρατίας το 1974.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Κοΐμπρα το πανεπιστήμιο που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα προσέλαβε μέσα σε δύο χρόνια σχεδόν 30 καθηγητές.

Ο Αντόνιο Κόστα δεν σταματά να επαίρεται για το γεγονός ότι το 2017 «η καθαρή μετανάστευση ήταν θετική για πρώτη φορά μετά την κρίση», μια ένδειξη υγείας της πορτογαλικής οικονομίας.

Ο αριθμός των μεταναστών που διαμένουν στην Πορτογαλία αυξήθηκε κατά 21% το 2017, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Όμως, παρά τη θετική πορεία, ο κόσμος συνεχίζει με δυσκολία να τα βγάζει πέρα εκφράζοντας δυσαρέσκεια κυρίως για την έκρηξη των τιμών στην αγορά ακινήτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης