Μ. Στασινόπουλος: "Επιστροφή στην κανονικότητα, δεν σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν"

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019, 18:11
Μ. Στασινόπουλος: "Επιστροφή στην κανονικότητα, δεν σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν"

«Να μην συγχέει κανείς την επιστροφή στην κανονικότητα με την επιστροφή στο παρελθόν», επεσήμανε ο πρόεδρος της «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» Μιχάλης Στασινόπουλος μιλώντας χθες στην γενική συνέλευση της οργάνωσης στην οποία παρέστησαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης.

Τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν στη συνέλευση ήταν το ενεργειακό κόστος, οι αποσβέσεις για επενδυτικές δαπάνες και γενικότερα η ανάγκη άρσης των στρεβλώσεων που φέρνουν τις ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους.

Στη σημασία αυτών των παρεμβάσεων, «ώστε η ελληνική μεταποιητική βιομηχανία να μπορέσει να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από τις ομοειδείς ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και να μπορέσει να δώσει προτεραιότητα στο ζητούμενο των καιρών, που είναι η αύξηση των επενδύσεων και η οργανική ανάπτυξη βασισμένη στην τεχνολογία, την καινοτομία και την εξωστρέφεια» αναφέρθηκε ο κ. Στασινόπουλος ενώ τόνισε ακόμη ότι:

«Η ελληνική βιομηχανία, χάρη στις σκληρές προσπάθειες των ίδιων των επιχειρήσεων, επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων και σήμερα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς οι εξαγωγές αγαθών πρωταγωνιστούν στην εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου και η απασχόληση στη μεταποίηση αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από το σύνολο της οικονομίας.

Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση γιατί τόσο η ελληνική κρίση και τα αίτια που την προκάλεσαν όσο και οι ραγδαίες αλλαγές στο εξωτερικό περιβάλλον δεν μας επιτρέπουν να αφήνουμε κανέναν να συγχέει την «επιστροφή στην κανονικότητα» με την επιστροφή στο παρελθόν».

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τη διεύρυνση και την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, αναγνωρίζοντας την πληθώρα των ανταγωνιστικών μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζει, προεξάρχοντος του ιδιαίτερα υψηλού ενεργειακού κόστους για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο των προηγούμενων δεκαετιών και στις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, διαβεβαιώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Παπαθανάσης είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων για να αναζητείται λύση στα προβλήματα τους, ζητώντας παράλληλα από τις επιχειρήσεις να στηρίξουν την προσπάθεια αύξησης της απασχόλησης.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Καθηγητής κ. Νίκος Βέττας παρουσίασε τα βασικά προκαταρκτικά συμπεράσματα της 3ης μελέτης που εκπονείται με τη στήριξη της «Ελληνική Παραγωγής», με θέμα «Στρατηγικές Παρεμβάσεις για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας - Ανάλυση Επιδράσεων και Πολιτικών», καταδεικνύοντας τα σημαντικότατα οφέλη που θα προκύψουν για το ΑΕΠ, τα έσοδα του Δημοσίου και την απασχόληση, με τις προτεινόμενες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019, 18:11