Η Λετονία θα επανακτήσει τη θέση της στο δ.σ. της ΕΚΤ καθώς ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για αποδοχή δωροδοκίας, δέχθηκε τελικά να ορίσει έναν αναπληρωτή.

Ο Ilmars Rimsevics έχει παυθεί από τη θέση του από το Φεβρουάριο, όταν η αστυνομία προχώρησε στην κράτησή του και οι αρχές απηύθυναν κατηγορίες σχετικά με το ότι αποδέχθηκε δωροδοκία ύψους 100.000 ευρώ, κάτι που ο ίδιος έχει επανειλημμένως αρνηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δ.σ. της ΕΚΤ απαρτίζεται από τα έξι μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου συμπεριλαμβανομένου του Mario Draghi, καθώς και από τους διοικητές των μεμονωμένων κεντρικών τραπεζών των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Καθώς μόνο ο διοικητής μιας κεντρικής τράπεζας μπορεί να ορίσει έναν αναπληρωτή και ο Rimsevics έχει παυθεί από τα καθήκοντά του, η Λετονία είχε χάσει την ψήφο της, σε μια ντροπιαστική εξέλιξη για την ΕΚΤ, η οποία μάλιστα έφερε τη Λετονία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κίνησή της αυτή.

Ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Zoja Razmusa, έχει ήδη παραβρεθεί σε συνεδριάσεις φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επίσημος ορισμός του τώρα στη θέση του αναπληρωτή, σημαίνει ότι μπορεί να ψηφίσει, αν και η κίνηση είναι περισσότερο συμβολική καθώς σπάνια διεξάγονται ψηφοφορίες και οι περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση ή τουλάχιστον με καθαρή πλειοψηφία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης