Για σημαντικές ομοιότητες της σημερινής κατάστασης με την περίοδο πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο κάνει λόγο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ σε άρθρο της στο blog του Ταμείου λίγο πριν την σύνοδο των παγκόσμιων ηγετών στο Παρίσι για τα 100 χρόνια από το τέλος του Μεγάλου Πολέμου.
Και ο Μακρόν έχει ήδη εκφράσει τον φόβο ότι μια ατμόσφαιρα παρόμοια με τη δεκαετία του 1920 υπάρχει τώρα στην Ευρώπη
«Για αιώνες, οι παγκόσμιες οικονομικές μας τύχες διαμορφώνονται από τις δίδυμες δυνάμεις της τεχνολογικής προόδου και παγκόσμιας ενοποίησης.

Αυτές οι δυνάμεις μπορούν να φέρουν ευημερία σε όλα τα κράτη. Ωστόσο, χωρίς τη σωστή διαχείριση, μπορούν επίσης να προκαλέσουν καταστροφή.
Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα», αναφέρει στο άρθρο της η επικεφαλής του ΔΝΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνει, τα χρόνια πριν τον Μεγάλο Πόλεμο ήταν μια περίοδος εξαιρετικής τεχνολογικής προόδου αλλά και πρωτόγνωρης παγκόσμιας ενοποίησης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλου πλούτου.

«Ωστόσο, αυτός ο πλούτος δεν διανεμήθηκε ισότιμα ή δίκαια… ήταν μια εποχή τεράστιας ανισότητας. Το 1910 στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις το 1% έλεγχε σχεδόν το 70% του πλούτου της χώρας… Σήμερα μπορούμε να βρούμε σημαντικές ομοιότητες με την περίοδο πριν τον Μεγάλο Πόλεμο».

Αλλά και μετά τον πόλεμο, προσθέτει η επικεφαλής του ΔΝΤ, «οι ηγέτες δεν κατάφεραν να αντλήσουν τα σωστά συμπεράσματα: έβαλαν και πάλι μπροστά το βραχυπρόθεσμο όφελος από τη μακροχρόνια ευημερία – αποχωρώντας από το εμπόριο, προσπαθώντας να επαναφέρουν τον χρυσό κανόνα και αποφεύγοντας τους κανονισμούς της ειρηνικής συνεργασίας.
Το 1910 στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις το 1% έλεγχε σχεδόν το 70% του πλούτου της χώρας… Σήμερα μπορούμε να βρούμε σημαντικές ομοιότητες
Όπως το έθεσε ο John Maynard Keynes – ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΔΝΤ – σχολιάζοντας τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η επιμονή να επιβληθεί στη Γερμανία η οικονομική καταστροφή μπορεί μόνο να οδηγήσει στο τέλος στην ίδια την καταστροφή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρειάστηκε η φρίκη ενός δεύτερου πολέμου, αναφέρει η κα Λαγκάρντ, «για να βρεθούν βιώσιμες λύσεις στα κοινά μας προβλήματα.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα και φυσικά το ίδρυμα στο οποίο είμαι επικεφαλής, το ΔΝΤ, είναι ένα περήφανο μέρος αυτής της κληρονομιάς»

«Και το σύστημα που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν πάντα σχεδιασμένο να μπορεί να προσαρμοστεί.

Από την κίνηση στις ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες την δεκαετία του 1970 μέχρι τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι προκάτοχοι μας είχαν καταλάβει ότι η παγκόσμια συνεργασία θα πρέπει να εξελίσσεται για να επιβιώσει», προσθέτει.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» και Γάλλος Πρόεδρος

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας και οικοδεσπότης για τις εορταστικές τελετές στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου, ελπίζει να χρησιμοποιήσει το συναίσθημα της επετείου για να προειδοποιήσει ότι μια εθνικιστική αναζωπύρωση υπό την ηγεσία των αυταρχικών ηγετών – αποτέλεσμα του λανθασμένου τερματισμού του πρώτου κόσμου θα απειλήσουν τις φιλελεύθερες δημοκρατίες και τα θεσμικά όργανα της πολυμέρειας, το κύριο αποτέλεσμα του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.

Το Elysée λέει ότι περισσότεροι από 100 ξένοι αξιωματούχοι που εκπροσωπούν κράτη που αγωνίστηκαν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο οφείλουν να παρακολουθήσουν τις τελετές

Ο Μακρόν έχει ήδη εκφράσει τον φόβο ότι μια ατμόσφαιρα παρόμοια με τη δεκαετία του 1920 υπάρχει τώρα στην Ευρώπη.

Οι παρατηρήσεις του αποτυπώθηκαν και σε μια δημοσκόπηση που έδειξε το κόμμα του, το En Marche! να ακολουθεί το εθνικό κόμμα της Marine Le Pen.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε το αίτημά του για συνεργασία, καλώντας την απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να ξεκινήσει την εναρκτήρια ομιλία του στην τριήμερη ειρηνευτική διάσκεψη του Παρισιού, με σκοπό να παρουσιάσει την πρακτική και ιδεολογική σημασία της πολυμερούς προσέγγισης, θέμα που προτίθεται να θέσει το κέντρο των ευρωπαϊκών εκλογών του επόμενου έτους.

Το Elysée λέει ότι περισσότεροι από 100 ξένοι αξιωματούχοι που εκπροσωπούν κράτη που αγωνίστηκαν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο οφείλουν να παρακολουθήσουν τις τελετές. 20 Αφρικανοί ηγέτες πρέπει επίσης να παρευρεθούν.

Ο κ. Τραμπ θα διαπιστώσει ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία, ο οποίος διήρκεσε επτά χρόνια, θα βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της συνάντησής του με τον Πούτιν, καθώς και οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ που ισχύουν από τη Δευτέρα για τους περισσότερους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης