Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος ώστε να φανεί στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις καθαρές αγορές ομολόγων η απόφασή της να επιταχύνει τις αγορές τίτλων, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αν και τα στοιχεία των εβδομαδιαίων αγορών μας θα συνεχίσουν να στρεβλώνονται από βραχυπρόθεσμους παράγοντες -όπως τις περιστασιακά μεγάλες εξοφλήσεις τίτλων- η αύξηση του ρυθμού υλοποίησης του προγράμματός μας θα γίνει ορατή σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα» σημείωσε η Λαγκάρντ μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν οι αυξήσεις σε αυτά τα επιτόκια της αγοράς είναι μεγάλες και συνεχείς, μπορούν, εφόσον αφεθούν ανεξέλεγκτες, να μην είναι συμβατές με την αντιμετώπιση του καθοδικού αντίκτυπου της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού» πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να αυξήσει σημαντικά τις αγορές ομολόγων για να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού, το οποίο αυξανόταν σταθερά από την αρχή του έτους λόγω των προσδοκιών για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και πληθωρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης