Τον Δεκέμβριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το μέλλον του έκτακτου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λόγω της πανδημίας (PEPP), δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ για την πορεία των επιτοκίων εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις για μια αύξηση το επόμενο έτος.

Όσον αφορά την προσαρμογή των αγορών ομολόγων στη μετά την πανδημία εποχή, θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας τον Δεκέμβριο, δήλωσε η Λαγκάρντ στο πλαίσιο ομιλία της στη Λισαβόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα και μετά το τέλος της έκτακτης κατάστασης λόγω της πανδημίας, θα είναι ακόμα σημαντικό η νομισματική πολιτική – και αυτό περιλαμβάνει και την κατάλληλη προσαρμογή των αγορών ομολόγων – να στηρίζει την ανάκαμψη και τη βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Για τα επιτόκια, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι στις ενδείξεις που έχει δώσει η ΕΚΤ για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής (forward guidance) η κεντρική τράπεζα καθόρισε συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα πρέπει να ικανοποιηθούν πριν δρομολογηθεί η αύξηση των επιτοκίων.

“Παρά την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο παραμένουν υποτονικές”, ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι είναι “εξαιρετικά απίθανο” οι προϋποθέσεις αυτές να ικανοποιηθούν το επόμενο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΤΚ περιμένει επιβράδυνση του πληθωρισμού το επόμενο έτος μετά το πρόσφατο ράλι που τον οδήγησε πάνω από το 4% τον Οκτώβριο, αν και η Λαγκάρντ παραδέχτηκε στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την αποκλιμάκωση των τιμών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης