Κατακόρυφη μείωση των νέων οικοδομικών αδειών διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα, λόγω του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης, αλλά και της ραγδαίας αύξησης των τιμών στα υλικά, διαπιστώνει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου.

Στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης προβλέπεται η ανέγερση 400.000 νέων διαμερισμάτων κάθε χρόνο, ωστόσο οι τρέχουσες συνθήκες καταδεικνύουν ότι αυτή η δέσμευση θα είναι τελικά πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί, καθώς ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών, που εκδόθηκαν τον Αύγουστο, υποχώρησε κατά 9,4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2021, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 18.180 διαμερίσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση στην έκδοση οικοδομικών αδειών από τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, επισημαίνουν οι ερευνητές του Ifo. Από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέδωσαν άδειες για την ανέγερση 244.605 διαμερισμάτων, καταγράφοντας μείωση κατά 3% ή 7.624 διαμερίσματα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Επιπλέον, το 16,7% των κατασκευαστικών εταιριών που συμμετείχαν στην έρευνα του Ifo δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν από ακυρώσεις έργων τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Αύγουστο το ποσοστό έφθανε το 11,6%. «Λόγω της έκρηξης των τιμών των υλικών και της ενέργειας και των αυξημένων επιτοκίων χρηματοδότησης, η ασφάλεια του όποιου σχεδιασμού έχει εξαφανιστεί.

Το κόστος ανέγερσης αυξάνεται συνεχώς. Για κάποιους κατασκευαστές, όλα αυτά πλέον είναι απλησίαστα. Βάζουν έργα στην αναμονή ή τα ακυρώνουν τελείως», δήλωσε ο ερευνητής του Ινστιτούτου, Φέλιξ Λάις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου της Γερμανικής Κατασκευαστικής Βιομηχανίας (HDB) Τιμ-Όλιβερ Μιούλερ δήλωσε από την πλευρά του στο περιοδικό Der Spiegel ότι «η συνεχιζόμενη μείωση του αριθμού των αδειών αποτελεί έκφραση της αβεβαιότητας που επικρατεί» και ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει επενδυτικά κίνητρα, αντίστοιχα με τους στόχους κατασκευής νέων κατοικιών που έχουν τεθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης