Σε καμία χώρα δεν θα πρότεινε την έξοδο από το ευρώ τώρα ο οικονομολόγος Paul Krugman, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν και πότε θα προτείνει στην Ισπανία ή στην Ελλάδα την έξοδο από το ευρώ, ο Krugman τόνισε πως «σίγουρα όχι τώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εσωτερική προσαρμογή, μια επίπονη διαδικασία, έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα και θα υπήρχαν τεράστια δυσκολίες στην έξοδο από την ευρωζώνη.

Παραλληλίζοντας την ευρωζώνη με τον «κανόνα του χρυσού» (gold standard, μια νομισματική ένωση του 19ου αιώνα), τονίζει πως η έξοδος από το ευρώ είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα διότι στην ένωση του gold standard, οι χώρες είχαν διατηρήσει τα εθνικά τους νομίσματα, είχαν συνδεθεί με το χρυσό αλλά τους ήταν εύκολο να αποδεσμευτούν.

«Δεν υπήρχαν σημαντικά μεγάλες δυσκολίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε δε πως οι τεχνικές για την αποχώρηση από την ευρωζώνη «ήταν πάντα εκεί, οι άνθρωποι τις συζητούσαν. Ο Γ. Βαρουφάκης είχε σχέδιο για έξοδο από την ευρωζώνη».

Αλλά είναι πολύ δύσκολο, τόνισε, και πολύ σκληρό “να δημιουργήσεις ένα άλλο νόμισμα όταν χρησιμοποιείς ένα άλλο, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Το κόστος της εξόδου είναι πολύ υψηλό”.

Σύμφωνα με τον Krugman, το ιδανικό θα ήταν να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο, να πάμε στο 1992 στην αίθουσα όπου συζητιόταν το Σύμφωνο του Μάαστριχτ και να πούμε στους Ευρωπαίους ηγέτες «μην το κάνετε αυτό».

Σημείωσε τέλος πως σε αυτό το σημείο, «δεν θα πρότεινα σε κάποια χώρα να βγει από το ευρώ. Καμία δεν πρόκειται να το κάνει. Δεν το έκαναν το 2012, δεν θα το κάνουν τώρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης