«Μία πολύ ξεκάθαρη πιθανότητα» αποτελεί πλέον το no deal Brexit και γι’ αυτό τόσο οι Ευρωπαίοι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμάζονται για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκη Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, τόνισε σήμερα η επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα.

Στο Λονδίνο, οι Βρετανοί βουλευτές ετοιμάζονται να ψηφίσουν τη νομοθεσία που θα τους επιτρέψει να βάλουν φρένο σε ένα άτακτο Brexit, το οποίο πιθανότατα δεν θα αποφύγει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία προσεκτική κίνηση, ο Τζόνσον κάλεσε χθες τους υπουργούς τους σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια απευθύνθηκε στον βρετανικό λαό. Το μήνυμά του ήταν σαφές. Εάν σήμερα το βρετανικό κοινοβούλιο περάσει νομοθεσία για να σταματήσει το no deal Brexit, το οποίο κατά τον ίδιο είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί στις διαβουλεύσεις του με τους Ευρωπαίους εταίρους, εάν του δέσουν τα χέρια με αυτόν τον τρόπο, τότε δεν έχει άλλον δρόμο από την προκήρυξη εκλογών – έστω και αν ο ίδιος δεν το επιθυμεί.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης είδαν στο μήνυμά του πρωθυπουργού μία ξακάθαρη απειλή για εκλογές στις 14 Οκτωβρίου, ενώ ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν βλέπει «να υπάρχουν οι συνθήκες» για να μην αποχωρήσει η χώρα από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.

Η ψηφοφορία των εκλογών θα οριζόταν στις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης και 18ης Οκτωβρίου που θα κρίνει την τύχη του Brexit, με ή χωρίς συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να προκηρύξει εκλογές, ο Βρετανός πρωθυπουργός χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.

Τόσο το Εργατικό Κόμμα ωστόσο όσο και οι αντάρτες των Τόρις, ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τερέζα Μέι, Φίλιπ Χάμοντ, απέρριψαν σήμερα την ιδέα του καθορισμού της ημερομηνίας των εκλογών από τον πρωθυπουργό και αρνούνται τη διεξαγωγή τους πριν από την ψήφιση του νόμου τους για την αναβολή του Brexit.

Στόχος του Εργατικού Κόμματος – και όχι μόνο – είναι μια ακόμη παράταση του Brexit για τρεις μήνες, έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020. Το Λονδίνο, θα έχει μία νέα διορία έως τις 19 Οκτωβρίου, για να εγκρίνει την όποια συμφωνία για το Brexit.

Εάν αυτό δεν συμβεί, οι Βρετανοί βουλευτές θα αιτηθούν τη νέα παράταση. Εάν η Ε.Ε. από την πλευρά της αντιτείνει μία μεγαλύτερη παράταση, το κοινοβούλιο θα έχει στη διάθεσή του δύο ημέρες για να αποφασίσει.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για να κατηγοριοποιήσει το no deal Brexit σε «τεράστια καταστροφή», όπως οι σεισμοί και οι πλημμύρες. Το σχέδιο αυτό χρειάζεται την έγκριση των κρατών-μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εφόσον εγκριθεί, οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν ένα έκτακτο κονδύλι για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του άτακτου Brexit.

Μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Γαλλία, στα τέλη Αυγούστου, η Αντρέεβα είχε διαπιστώσει μία επιτάχυνση στις συνομιλίες, αλλά όχι σημαντική πρόοδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης