Το ενδεχόμενο νέων δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές, εάν ο πρόεδρος Donald Trump προχωρήσει με τα σχέδιά του για την επιβολή δασμών στα μέταλλα, άφησε ανοιχτό η Ευρώπη.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πρόεδρος Trump, πολύ σύντομα, στις επόμενες ημέρες, δεν ξέρουμε σίγουρα, μπορεί να υπογράψει μια απόφαση για δασμούς στις εισαγωγές ύψους 25% στο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, κάτι που ανακοίνωσε την 1η Μαρτίου», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες η Cecilia Malmstrom, η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Εμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τόνισε η Malmstrom, αυτό γίνεται με βάση το λεγόμενο Section 232, το οποίο αναφέρεται στην εσωτερική ή εθνική ασφάλεια.
«Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για αυτή τη δικαιολογία, δεν μπορούμε να δούμε πώς οι φίλοι της ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μπορεί να αποτελέσουν απειλή στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Θεωρούμε βαθιά άδικη αυτή την υπόθεση».

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «έχουμε καταστήσει σαφές ότι μια κίνηση που πλήττει την ΕΕ και βάζει σε κίνδυνο χιλιάδων θέσεων εργασίας, θα αντιμετωπιστεί με σταθερή και ανάλογη αντίδραση».

Την προηγούμενη Πέμπτη ο Trump δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, με στόχο να ενισχύσει την παραγωγή στις ΗΠΑ. Η ανακοίνωση, η οποία έχει δεχθεί κριτική από το ίδιο το κόμμα του προέδρου, έχει εγείρει ανησυχίες σε όλο τον κόσμο για ένα πιθανό εμπορικό πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος που παρουσιάζει συγκεκριμένα βήματα εναντίον των ΗΠΑ, εάν ο Trump προχωρήσει με τα σχέδιά του για την επιβολή δασμών.

Ωστόσο, ο Καναδάς έχει υποσχεθεί να θέσει και ο ίδιος αντίμετρα, ενώ το Μεξικό, η Κίνα και η Βραζιλία έχουν επίσης δηλώσει πως εξετάζουν τρόπους αντιποίνων.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει μέτρα ως απάντηση στην απειλή του Trump με τους δασμούς.

«Δεν μπορεί αυτό να είναι μια μονομερής διατλαντική δράση από τους Αμερικανούς», πρόσθεσε, αναφέροντας το ενδεχόμενο φόρων στη Harley-Davidson, το bourbon και τη Levi’s.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης