Ισχυρή ύφεση 9% φέτος με μεγάλους τριγμούς στον τουρισμό και στις εξαγωγές, αλλά και σχετικά χαμηλή ανάκαμψη κατά 5% το 2021 και κατά 3,5% το 2022 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Διαμορφώθηκαν σε καθεστώς πολύ μεγάλης αβεβαιότητας λόγω της επί τα χείρω αναθεώρησης όλων των υγειονομικών συνθηκών.

Επίσης, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2021-2022 επί της ουσίας είναι συντηρητικές καθώς, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, δεν λαμβάνεται υπόψη το όφελος από την έλευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, η ύφεση θα είναι φέτος στο 7,8% και η ανάκαμψη το 2021 προβλέπεται στο 4,2% και το 2022 στο 3%. Η πτώση του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 9% φέτος είναι η πέμπτη ισχυρότερη στην Ευρωζώνη, μετά την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Η Κομισιόν αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο για τον τουριστικό τομέα στο οποίο καταγράφει ένα τεράστιο πλήγμα στην Ελλάδα με πτώση κατά 65%-71% της τουριστικής κίνησης. Υπολογίζει αναλυτικά τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, αλλά και στην οικονομία. Στην Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση σε διανυκτερεύσεις της τάξης του 80%.

 Επίσης καταγράφει τη μεγάλη ευαλωτότητα με πλήγμα 30% στις εξαγωγές, ένα από τα υψηλότερα πανευρωπαϊκά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, στο δημοσιονομικό πεδίο υπολογίζει πρωτογενή ελλείμματα όχι μόνο φέτος αλλά και την επόμενη διετία. Εκτιμά πως το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 6,9% του ΑΕΠ, στο 6,3% του ΑΕΠ το 2021 και στο 3,4% του ΑΕΠ το 2022.

Καταγράφει επίσης έκρηξη χρέους στην Ελλάδα, ενώ γενικότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ότι το ποσοστό θα αυξηθεί σε ιστορικό υψηλό αυτόν το χρόνο.

Εκτιμά ότι το χρέος φέτος θα αυξηθεί στο 207% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, για να περιοριστεί το 2022 περί το 195% του ΑΕΠ.

Εύσημα για την Ελλάδα

Η Επιτροπή αναφέρει στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα ότι χτυπήθηκε πάρα πολύ έντονα από την υγειονομική κρίση λόγω του εκτεταμένου τομέα υπηρεσιών και της εξάρτησής της από τη διεθνή τουριστική αγορά. Εκτιμά πως το 2021 η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί από τα πρόσθετα μέτρα που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού, αλλά και από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν έχουν περιληφθεί στις προβλέψεις της Κομισιόν.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι το ΑΕΠ της χώρας κατέρρευσε από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, αλλά πλέον αναμένεται μερική ανάκαμψη (βεβαίως στις εκτιμήσεις αυτές δεν είχε προσμετρηθεί το δεύτερο κύμα lockdown).

Καταγράφει μία σειρά από κινδύνους στο δημοσιονομικό πεδίο οι οποίοι συνδέονται με πιθανή κατάπτωση κρατικών εγγυήσεων για τα πρόσφατα μέτρα στήριξης από την Πανδημία. Αλλά βλέπει και πρόσθετους κινδύνους τους οποίους συνδέει με τις αποφάσεις που αναμένονται σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Ως θετικό στοιχείο αναφέρει τους πόρους από το ταμείο ανάκαμψης οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν την τόνωση του ΑΕΠ και άρα τα κρατικά έσοδα.

Γενικά γίνεται σαφές από την Κομισιόν πως ο βαθμός ασάφειας αναμένεται πάρα πολύ μεγάλος. Ειδικά σε σχέση με τον τουριστικό τομέα και με τους τουριστικούς περιορισμούς, αλλά και σε σχέση με τις ταμειακές αντοχές των επιχειρήσεων.

Επιπλέον κίνδυνοι, αναφέρει η Επιτροπή, συνδέονται με τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και με το θέμα του μεταναστευτικού. Επιπλέον γίνεται ειδική αναφορά στις πρόσθετες δαπάνες που επωμίζεται πλέον ο κρατικός προϋπολογισμός για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης