Κινδυνεύει το ευρωπαϊκό σχέδιο, προειδοποίησε ο Επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Π. Τζεντιλόνι

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020, 15:43
Κινδυνεύει το ευρωπαϊκό σχέδιο, προειδοποίησε ο Επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Π. Τζεντιλόνι

Η επιδημία Covid-19 θέτει σε κίνδυνο «το ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο κινδυνεύει να βυθιστεί» στις εσωτερικές διαιρέσεις της ΕΕ, προειδοποίησε σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι.

«Το ευρωπαϊκό σχέδιο κινδυνεύει να βυθιστεί. Είναι σαφές ότι, αν οι οικονομικές αποκλίσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες αυξηθούν και αν η κρίση ενισχύσει τις διαφορές ανάμεσα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αντί να τις αμβλύνει (...), θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο» δήλωσε ο Τζεντιλόνι στο Radio Capital.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας υπογράμμισε εξάλλου ότι μια λύση θα πρέπει να βρεθεί «αναπόφευκτα μέσω ενός διαλόγου με τη Γερμανία, χωρίς την οποία δεν θα επιτύχουμε συμβιβασμό».

Ένα χάσμα χωρίζει τις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, τις οποίες υποστηρίζει η Γαλλία, από αυτές του βορρά, με επικεφαλής την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Οι πρώτες, οι οποίες έχουν περισσότερο πληγεί μέχρι στιγμής από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και έχουν εύθραυστα δημοσιονομικά, θέλουν μια συλλογική χρηματοπιστωτική υποστήριξη από την ΕΕ για να ξεπεράσουν τις υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης.

Αυτές ζητούν μια αμοιβαιοποίηση των χρεών των χωρών της Ευρωζώνης, η οποία θα μπορούσε να πάρει τη μορφή «κορωνο-ομολόγων» (corona bonds), κάτι το οποίο αρνούνται οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

«Δυστυχώς στη δυναμική των σχέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών υπερίσχυσε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι προηγούμενες κρίσεις. Γεγονός είναι ότι η συζήτηση αυτή, η οποία είναι απολύτως θεμιτή, δεν έχει προσαρμοστεί στην κατάσταση που ζούμε» πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι.

Μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ ολοκληρώθηκε την Πέμπτη χωρίς να έχει καταλήξει σε αποτέλεσμα και μεταθέτοντας μια ενδεχόμενη λήψη απόφασης σε δύο εβδομάδες από τώρα, παρά την έκτακτη ανάγκη που δημιουργεί η επιδημία της Covid-19.

«Οφείλουμε να αποφύγουμε να κάνουμε τραγικές επιλογές στην Ευρώπη. Αν η Ευρώπη δεν σταθεί στο ύψος αυτής της άνευ προηγουμένου πρόκλησης, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει στα μάτια των πολιτών του τον λόγο ύπαρξής του» προειδοποίησε το Σάββατο ο Τζουζέπε Κόντε, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Επίσης σήμερα, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, καταφέρθηκε κατά αυτών «που επιχειρηματολογούν με μια παλιά, ξεπερασμένη ματιά. Είναι μια ανεπαρκής προσέγγιση γι' αυτήν την κρίση».

«Δεν πρόκειται για μια οικονομική κρίση που πλήττει χώρες λιγότερο ενάρετες από άλλες, είναι μια υγειονομική κρίση, η οποία εξερράγη στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Είναι μια ιστορική πρόκληση για όλη την Ευρώπη» συμπέρανε ο Κόντε.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020, 16:02