Η μεγαλύτερη -οικονομικά- επαρχία της Βορειοανατολικής Κίνας προειδοποίησε τη Δευτέρα για επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης, παρά τις προσπάθειες του Πεκίνου για ενίσχυση της προσφοράς άνθρακα και την αυστηρή διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και κορυφαίο εξαγωγέα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, με αναλυτές και traders να «βλέπουν» πτώση της βιομηχανικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 12% το δ’ τρίμηνο τους έτους, με την προσφορά για άνθρακα να αναμένεται να μειωθεί τον χειμώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, η επαρχία Λιαονίνγκ εξέδωσε τη Δευτέρα το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια -για πέμπτη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες- προειδοποιώντας ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να φθάσει σχεδόν τα 5 γιγαβάτ (GW).

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, η Λιαονίνγκ, μία από τις τρεις επαρχίες που απαρτίζουν τη βιομηχανική περιοχή της Κίνας, αντιμετωπίζει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Ο συναγερμός Επιπέδου 2 υποδηλώνει έλλειψη ενέργειας που ισοδυναμεί με 10%-20% της συνολικής ζήτησης ενέργειας.

«Η μεγαλύτερη έλλειψη ενέργειας θα μπορούσε να φτάσει τα 4,74 γιγαβάτ (GW) στις 11 Οκτωβρίου», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το αρμόδιο τμήμα για τη βιομηχανία της επαρχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επαρχία είχε εκδώσει επίσης συναγερμούς Επιπέδου 2 για καθεμία από τις τρεις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου, όταν η ημερήσια έλλειψη ενέργειας έφτασε τα 5,4 GW, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και αναγκάζοντας τις βιομηχανικές μονάδες να αναστείλουν την παραγωγή τους.

Η πτώση της παραγωγής από τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής ακολούθησε τη σύσφιξη της προσφοράς και την εκτίναξη των τιμών του άνθρακα, ο οποίος χρησιμοποιείται για την παραγωγή πάνω από το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.

Τα αιολικά πάρκα έχουν επίσης αδρανοποιηθεί λόγω της χαμηλής ταχύτητας του ανέμου, ανέφερε μια εφημερίδα που υποστηρίζεται από την επαρχία.

Η αιολική ενέργεια αποτελούσε το 8,2% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Λιαονίνγκ το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης