Κεντρική Τράπεζα Κίνας: Υπόσχεται στήριξη της ανάκαμψης αλλά και επαγρύπνηση για τα NPLs

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021, 13:21
Κεντρική Τράπεζα Κίνας: Υπόσχεται στήριξη της ανάκαμψης αλλά και επαγρύπνηση για τα NPLs

Η νομισματική πολιτική της Κίνας θα συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί τους κινδύνους υπερχρέωσης και μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Yi Chang.

Μιλώντας σε εικονική συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Yi Chang τόνισε πως οι μακροοικονομικές πολιτικές θα εστιάσουν στην μεγιστοποίηση της απασχόλησης, η οποία θα βοηθήσει στην τόνωση της κατανάλωσης, και οι εξαγωγές της Κίνας θα παραμείνουν σχετικά σε καλό επίπεδο αυτό το έτος.

«Η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία, αλλά την ίδια στιγμή θα παρακολουθούμε τους κινδύνους. Θα διατηρήσουμε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης, αποτρέποντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο» τόνισε ο Yi Chang.

Ένας κίνδυνος είναι ο δείκτης μακροοικονομικής μόχλευσης της Κίνας ο οποίος αυξήθηκε πέρυσι, δεύτερος κίνδυνος είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία αυξάνονται, «ενώ κοιτάμε επίσης και τους εξωτερικούς κινδύνους, που είναι η κατάσταση της ροής κεφαλαίου».

Η κεντρική τράπεζα έχει ξεκινήσει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και μειώσεων στα επιτόκια και στον δείκτη αποθεματικών από τις αρχές του 2020, για να στηρίξει την πληγείσα από τον ιό οικονομία, αλλά έχει στραφεί σε μια πιο σταθερή στάση τους τελευταίους μήνες, καθώς η ανάκαμψη παγιώνεται.

«Θα διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές μας είναι συνεπείς και σταθερές και δεν θα αποσύρουμε πρόωρα την πολιτική στήριξης» ανέφερε ο Yi Chang.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021, 14:06