Το Σκωτσέζικο ουίσκι θα εισέλθει σε μια τεχνητά(μέσω δασμών) δύσκολη περίοδο λόγω των δασμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε μια σειρά από ευρωπαϊκά και βρετανικά προϊόντα.
Αυτό εκτιμά, μεταξύ άλλων, η επαγγελματική ένωση των παραγωγών ουίσκι, κυρίως στη Σκωτία, ενώ ζήτησε συγκράτηση από όλες τις πλευρές.

Προβλέπει, ωστόσο, ότι άμεση συνέπεια είναι να μειωθούν οι επενδύσεις στον κλάδο και βεβαίως να χαθούν μόνιμες και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε ευρωπαϊκής κατασκευής αεροσκάφη Airbus και 25% σε μια σειρά από προϊόντα, όπως γαλλικό κρασί, σκοτσέζικο ουίσκι και τυριά από όλη την ΕΕ ως ποινή για αθέμιτες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη και με τη μεγαλύτερη αξία μεμονωμένη αγορά για το σκοτσέζικο ουίσκι, καθώς πέρυσι οι εξαγωγές του προϊόντος αυτού στην αμερικανική αγορά ξεπέρασαν το 1 δισ. στερλίνες.

Η ένωση ανακοίνωσε ότι, παρότι το ζήτημα αφορά τις επιδοτήσεις για αεροσκάφη, το ουίσκι single malt αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ της συνολικής αξίας των βρετανικών προϊόντων στην αμερικανική λίστα δασμών, που ανέρχονται στα 460 εκατ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι δασμοί αναπόφευκτα θα ζημιώσουν τον κλάδο του Σκοτσέζικου Ουίσκι», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Σκοτσέζικου Ουίσκι Κάρεν Μπετς σε ανακοίνωση. «Οι δασμοί θα θέσουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητά μας και το μερίδιο αγοράς του σκοτσέζικου ουίσκι», δήλωσε. «Αναμένουμε να δούμε αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη Σκοτία και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη σε όλον τον κλάδο και την εφοδιαστική μας αλυσίδα».

Η Κάρεν Μπετς κάλεσε τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποκλιμακώσουν την εμπορική διαμάχη, προσθέτοντας ότι οι εκατέρωθεν εξαγωγές της Βρετανίας και των ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία 25 χρόνια, όταν δεν υπήρχαν δασμοί στα οινοπνευματώδη ποτά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης