Τα εμβόλια μένουν ξανά εκτός του σχεδιασμού για την πρόληψη, ενώ αυτή τη στιγμή οκτώ εμβόλια παρουσιάζουν έλλειψη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΦ.

Στα νοσοκομεία συνεχής είναι η ανεπάρκεια αίματος και παραγώγων του, παρόλο που είναι μία προσδιορισμένη και ανελαστική ανάγκη. Πρόκειται για δύο διακριτές κατηγορίες προϊόντων, το κόστος των οποίων εντάσσεται στη φαρμακευτική δαπάνη, αν και δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί για λόγους δημόσιας υγείας.
Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες να βρει τα απαιτούμενα κονδύλια. Κάθε άλλο μάλιστα
Οι εμβολιασμοί στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών των Ευρώπης αποτελούν μέρος των δαπανών πρόληψης και δημόσιας υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΟΣΑ εντάσσουν τα εμβόλια στους κωδικούς της Πρόληψης των μεταδοτικών Νοσημάτων (HC6.3 Prevention of communicable diseases) και στα Προγράμματα Ανοσοποίησης (HC6.2 Immunisation Programs), αφού είναι σαφές ότι δεν εμπίπτουν στη δαπάνη φαρμακευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία νόσων.

Ακόμα και ο ΕΟΠΥΥ στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) διακρίνει την παροχή της φαρμακευτικής περίθαλψης από την παροχή της πρόληψης και προαγωγής υγείας.
Ξεχωριστός προϋπολογισμός θα πρέπει να θεσπιστεί και για τα παράγωγα αίματος, ο οποίος να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες
Όσον αφορά τα παράγωγα αίματος, το 2018 καταγράφηκε έντονη ανεπάρκεια στα νοσοκομεία της χώρας, σε σημείο να δοθεί οδηγία για χρήση προϊόντων αίματος με… φειδώ!
Οι μεταγγιζόμενοι ασθενείς λάμβαναν μόνο μία μονάδα αίματος τις περιόδους της μεγάλης έλλειψης, ενώ υπήρξαν και αναβολές μεταγγίσεων.

Αποτέλεσμα ήταν να υπερδιπλασιαστούν οι φορές που ο πάσχων έπρεπε να επισκέπτεται το νοσοκομείο, να μην υπάρχουν κενά κρεβάτια και να μεταγγίζεται συγχρόνως ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών με το ίδιο προσωπικό, στο ίδιο ωράριο, πιθανόν και με δύο ασθενείς ανά κρεβάτι, σε τριτοκοσμικές συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για λογιστικούς, όμως, λόγους η κυβέρνηση διατηρεί στον κορβανά του φαρμάκου και τα εμβόλια και τα παράγωγα αίματος.

Οι εμβολιασμοί στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών των Ευρώπης αποτελούν μέρος των δαπανών πρόληψης και δημόσιας υγείας
Γνωρίζει ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι ελλιπής, όμως βολεύεται με το γεγονός ότι όποια δαπάνη προκύψει για τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του φαρμάκου και την υπέρβαση θα πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με claw back.

Αφού δεν προβλέπεται ειδικό κονδύλι από το ταμείο κοινωνικής πρόνοιας, όπου εντάσσονται οι δράσεις πρόληψης, σημαίνει ότι δεν υπάρχει ούτε σχεδιασμός για τους εμβολιασμούς.

Τέλος, ξεχωριστός προϋπολογισμός θα πρέπει να θεσπιστεί και για τα παράγωγα αίματος, ο οποίος να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.

Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες να βρει τα απαιτούμενα κονδύλια. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σχετικά αιτήματα χάνονται… στο δρόμο, από το ένα υπουργείο στο άλλο!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης