Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό επιτόκιό της η Τράπεζα του Καναδά την Τετάρτη, δίνοντας ωστόσο σήμα ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις με το σκεπτικό ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η κεντρική τράπεζα του Καναδά ήρε τη δέσμευσή της να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο τρέχον ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,25%. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα του Καναδά μείωσε τρεις φορές τα επιτόκιά της τον Μάρτιο του 2020, εν μέσω της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κοιτάζοντας μπροστά, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν, με το χρονοδιάγραμμα και τον ρυθμό αυτών των αυξήσεων να ορίζονται από τη δέσμευση της Τράπεζας να επιτύχει τον στόχο του πληθωρισμού 2%», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της χώρας, που θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίασή της για τα επιτόκια στις 2 Μαρτίου.

Προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στο 5% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, πριν υποχωρήσει σε περίπου 3% μέχρι το τέλος του έτους.

Τον Οκτώβριο, η κεντρική τράπεζα είχε δηλώσει ότι αναμένει ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2% περίπου μέχρι το τέλος του 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τράπεζα του Καναδά αναθεώρησε προς τα κάτω και τις προοπτικές της για την εγχώρια ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, αν και σημείωσε ότι ο αντίκτυπος είναι προσωρινός και πιθανόν να είναι λιγότερο σοβαρός από ό,τι στα προηγούμενα κύματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης