«Καμπανάκι» κινδύνου για την εστίαση

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020, 18:06
«Καμπανάκι» κινδύνου για την εστίαση

Την άμεση λήψη μέτρων για να αποφευχθούν τα «λουκέτα» και οι απώλειες θέσεων εργασίας, μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας, ζητάει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

   Σε συνέντευξή του, σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημειώνει ότι είναι θετικά, αλλά αποτελούν μέτρα - «ασπιρίνη», ενώ τονίζει μεταξύ άλλων, ότι «όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έκαναν Πάσχα χωρίς τα 800 ευρώ».

   Μιλώντας για την επόμενη μέρα και την επιστροφή σε μίας μορφής κανονικότητα, ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι χρειάζεται πρόληψη και όχι θεραπεία, προβλέποντας ότι αν δεν ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, πολλές επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν και παράλληλα θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

   Με τις επιχειρήσεις να παραμένουν για 1,5 μήνα κλειστές, και οι περισσότερες εξ αυτών να είναι ήδη λαβωμένες από την 10ετή κρίση, όπως είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, επιβάλλεται να δοθούν κεφάλαια κίνησης, να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, καθώς και να μειωθεί η προκαταβολή φόρου κατά τουλάχιστον 50%, όπως και η φορολογία στις επιχειρήσεις από το 24% τουλάχιστον στο 20%.

Σημείωσε ακόμη, ότι χρειάζεται εκπαίδευση τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών για τα υγειονομικά μέτρα της επόμενης μέρας, με το ΕΕΑ να προετοιμάζει ήδη σχετικές ενημερωτικές δράσεις.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, για τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης -με τραπεζάκια έξω και σε απόσταση- ο κ. Χατζηθεοδοσίου είπε ότι ο κλάδος της εστίασης πλήττεται σημαντικά, δεδομένης και της σύνδεσής του με τον τουρισμό.

Υπολογίζεται, όπως ανέφερε, ότι περίπου το 30% των επιχειρήσεων του κλάδου είναι πιθανό να μην ανοίξουν καθόλου, καθώς δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα, ενώ και εκείνες που θα καταφέρουν να ανοίξουν, λόγω των μέτρων και του μειωμένου τζίρου που θα επιφέρουν, θα υποχρεωθούν ενδεχομένως να μειώσουν το προσωπικό τους.

   Τέλος, πέραν των παραπάνω μέτρων που προτείνει το επιμελητήριο, προτείνεται ο μηδενισμός ενοικίου σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κτίρια που ανήκουν στο δημόσιο.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020, 18:06