Παρά τη διαρκή αναστάτωση, που πυροδοτούν στις αγορές μετοχών και ομολόγων οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικές αντιπαραθέσεις, οι αποτιμήσεις παραμένουν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα προειδοποιεί μερίδα αναλυτών.
Κάνουν δε λόγο για «φούσκα», που θα σκάσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

«Κανείς δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τον όρο φούσκα. Αλλά με αυτό ακριβώς έχουμε να κάνουμε. Πρόκειται δε για τη μεγαλύτερη φούσκα στις τιμές ενεργητικού, που έχουμε δει εδώ και 20 χρόνια» προειδοποίησε σε δηλώσεις του στο CNBC ο Ραλφ Τζάινζ, διαχειριστής του Centricus Asset Management Fund. Eκτίμησε δε ότι η φούσκα αυτή δεν θα αργήσει να σκάσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο μεγαλοεπενδυτής Mαρκ Μόμπιους, ο οποίος πρόσφατα προειδοποίησε για διόρθωση της τάξης του 30%. Άλλοι πάλι δεν βλέπουν λόγο ανησυχίας.

Σύμφωνα με τον Τζάινζ περισσότερο εκτεθειμένες σε μία διόρθωση θα είναι οι τεχνολογικές μετοχές, που έχουν γιγαντώσει την κεφαλαιοποίησή τους τα τελευταία δύο χρόνια.

Στον αντίποδα οι λεγόμενοι «αμυντικοί» κλάδοι, όπως είναι οι βιομηχανίες φαρμάκου, τροφίμων και οι τηλεπικοινωνίες αναμένεται να αντισταθούν καλύτερα στις πιέσεις, καθώς θα λειτουργήσουν για μερίδα επενδυτών ως καταφύγιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Yπενθυμίζεται ότι η Morgan Stanley είχε προειοδοποιήσει πως οι έντονες αναταράξεις στις αγορές στις αρχές Φεβρουαρίου ήταν μόνο μία «πρόγευση» των όσων θα έρθουν μέσα στο έτος. Προέβλεπε δε συνολικά τρία κύματα διόρθωσης σε ορίζοντα δώδεκα μηνών.

Από την πλευρά του και ο Στιν Τζάκομπσεν της Saxo Bank, είχε προειδοποιήσει για παράγοντες σοβαρής ανησυχίας στην παγκόσμια οικονομία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αιφνίδια ύφεση και αυτή με τη σειρά της σε βουτιά των χρηματιστηριακών δεικτών κατά 25% με 30%.

Σύμφωνα με τον Τζάκομπσεν οι επενδυτές ποντάρουν εσφαλμένα σε ένα σενάριο «Goldilocks» για την οικονομία, την ώρα, που όπως λέει, έχουμε περισσότερο να κάνουμε με μία οικονομία «Frankenstein».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης