Το ιταλικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων BitGrail ανακοίνωσε ότι χάθηκαν περισσότερα από 170 εκατ. δολάρια από τους servers του, ωστόσο τόσο οι επενδυτές όσο και οι προγραμματιστές, αντιμετωπίζουν το περιστατικό με σκεπτικισμό, θέτοντας εν αμφιβόλω την φερεγγυότητα του ανταλλακτηρίου.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό φέτος και διανύουμε μόλις τον δεύτερο μήνα του έτους.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε την κλοπή 17 εκατ. nano, ένα όχι και τόσο γνωστό ψηφιακό νόμισμα, το οποίο προηγουμένως λεγόταν RailBlocks. Τα nano που “έβγαλαν φτερά”, ανήκαν σε επενδυτές και κλάπηκαν μέσω μη εξουσιοδοτημένων συναλλαγών, ενώ η αξία τους υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 170 εκατ. δολάρια με την ισοτιμία του κάθε nano να διαμορφώνεται στα 11 δολ. περίπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται ήδη για το δεύτερο ανταλλακτήριο που χάνει μεγάλο ποσό κρυπτονομισμάτων φέτος, μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε τον Ιανουάριο το ανταλλακτήριο Coincheck, κατά την οποία εκλάπησαν κρυπτονομίσματα αξίας 400-534 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιταλικού BitGrail, η κλοπή των nano έχει ήδη γνωστοποιηθεί στις αρχές, ενώ έχουν “παγώσει” όλες οι καταθέσεις και αναλήψεις από το ανταλλακτήριο, προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω επαληθεύσεις.

Ωστόσο σε αντίθεση με το Coincheck, που υποσχέθηκε να επιστρέψει τα χρήματα που έχασαν οι πελάτες του, ο ιδρυτής του BitGrail, Francesco “The Bomber” Firano, ανακοίνωσε χθες μέσω twitter, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι χρήστες να αποζημιωθούν πλήρως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα πίσω από το κρυπτονόμισμα Nano, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύει ότι το περιστατικό οφείλεται σε ζητήματα που σχετίζονται με το πρωτόκολλο του Nano και επιρρίπτει ευθύνες στο BitGrail, λέγοντας ότι υπήρχαν προβλήματα στο λογισμικό του ανταλλακτηρίου. Μάλιστα η ομάδα του Nano, έδωσε στη δημοσιότητα και τη συνομιλία που είχε με τον ιδρυτή του ανταλλακτηρίου, ο οποίος πρότεινε στην ομάδα να τροποποιήσει το βιβλίο συναλλαγών (ledger) ώστε να του καλύψει τις απώλειες.

Τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία τόσο του BitGrain όσο και του ιδρυτή του, δεν βοηθά και το γεγονός ότι πρόσφατα ζητήθηκε από τους χρήστες να επαληθεύσουν τα στοιχεία τους, προκειμένου να κάνουν αναλήψεις κρυπτονομισμάτων πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό, ενώ ορισμένοι πελάτες ανέφεραν ότι περιμένουν από το Δεκέμβριο να γίνει αυτή η επαλήθευση. Επίσης, πρόσφατα, το ανταλλακτήριο ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να εξυπηρετεί χρήστες εκτός ΕΕ, εξαιτίας νομικών επιπλοκών. Η ομάδα του Nano, στην τελευταία ανακοίνωσή της έγραψε ότι «Πλέον έχουμε αρκετούς λόγους να πιστεύουμε ότι ο Firano παραπλάνησε την ομάδα προγραμματιστών και την κοινότητα του Nano σχετικά με την φερεγγυότητα του ανταλλακτηρίου BitGrail για σημαντικό χρονικό διάστημα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης