Η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε 2,6% στο γ΄ τρίμηνο έναντι των τριών προηγουμένων μηνών, κυρίως λόγω των ισχυρών καταναλωτικών δαπανών, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Istat, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά στο 3,9% από το 3,8% της αρχικής εκτίμησης στις 29 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν ευρεία ανάπτυξη, με τις καταναλωτικές δαπάνες να συμβάλουν κατά 1,7% στη συνολική αύξηση τριμήνου, και οι καθαρές εξαγωγές να συμβάλουν κατά 0,5%.

Για το μέλλον, η κυβέρνηση Mario Draghi επισήμως προβλέπει ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 6% το 2021 και 4,7% το 2022.

Με το ΑΕΠ του επομένου έτους λογικά θα ανακτηθεί η συρρίκνωση-ρεκόρ του 8,9% το 2020, όταν η οικονομία επηρεάστηκε από το lockdown για τον κορονοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρόσφατα στοιχεία ήταν ισχυρότερα από ό,τι αναμενόταν, και ο Draghi και άλλοι υπουργοί έχουν δηλώσει πως η ανάπτυξη φέτος θα υπερβεί τον επίσημο στόχο του 6%.

Ωστόσο οι προοπτικές έχουν επισκιαστεί από την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και την εμφάνιση την προηγούμενη εβδομάδα, της παραλλαγής Όμικρον, για την οποία οι επιστήμονες έχουν πει ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Η Τράπεζα της Ιταλίας δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αναμένει η ανάπτυξη να συνεχιστεί στο δ΄ τρίμηνο του έτους, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι στα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Στο γ΄ τρίμηνο, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 3% από τους τρεις προηγούμενους μήνες, οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,1% και οι επενδύσεις ενισχύθηκαν 1,6%.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,1% ενώ οι εξαγωγές κατά 3,4%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης