Σχέδια για διεύρυνση του προγράμματος τόνωσης της οικονομίας του Ισραήλ, με νέο πακέτο ύψους 4,6 δισ. δολ., παρουσίασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσει οικονομικά την παγκόσμιας εμβέλειας ταχύτητα του εβραϊκού κράτους στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, δύο μήνες προ των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Η πρότασή του δεν φέρει πολλές λεπτομέρειες, ωστόσο περιλαμβάνει επιταγές 750 σεκέλ (229 δολαρίων) κατ’ άτομο, επιχορηγήσεις και φοροελαφρύνσεις για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και μεταρρυθμίσεις για την ενθάρρυνση των ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών ταμείων να επενδύσουν σε τεχνολογία και υποδομές, σύμφωνα με όσα παρουσίασε το πρωθυπουργικό γραφείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Οικονομικών Ισραέλ Κατζ, ο κ. Νετανιάχου επικαλέστηκε την υποψήφια για τη θέση της νέας υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, που έχει καλέσει να «πάμε ψηλά» σε επίπεδο δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς και το σχέδιο του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης 1,9 τρισ. δολ. ως παράγοντες που τον ώθησαν να κινηθεί προς νέα δημοσιονομικά μέτρα. Το νέο πακέτο υπολογίζεται στα 15 δισ. σεκέλ (4,6 δισ. δολ.), όπως ανέφερε εκπρόσωπος του κ. Κατζ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνήθηκε τέλος ότι πρόκειται για προεκλογικά μέτρα για την ενίσχυση του δεξιού κόμματός του, Λικούντ, ενόψει των εκλογών, σημειώνοντας ότι η οικονομία «δεν μπορεί να περιμένει δύο μήνες μέχρι τις εκλογές».

Μέχρι στιγμής, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει λάβει -από την έναρξη της πανδημίας- μέτρα τόνωσης ύψους 208 δισ. σεκέλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης