Οι τρεις νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής, οι οποίες αποτελούν και τη δέσμη της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), καθώς και η Έκθεση Προόδου που εκπονήθηκε από την Αυστριακή Προεδρία σχετικά με την εξέταση των εν λόγω προτάσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και ο γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, με τον υπουργό να εμφανίζεται ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην εξέταση των προτάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τόνισε πως εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας, εάν δεν υπάρξει σωστή ισορροπία μεταξύ των πόρων και των υποχρεώσεων.

Ο κ. Αραχωβίτης ζήτησε να προβλεφθούν κατάλληλες μεταβατικές διατάξεις αλλά και ικανός χρόνος για το σχεδιασμό των εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων, ενώ απέρριψε τα σενάρια περαιτέρω εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων.

Ο Έλληνας υπουργός σε παρέμβασή του στάθηκε επίσης στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθώς και στην ανάγκη απεξάρτησης από μη ανανεώσιμους πόρους, σημειώνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση μεταστροφή του αναπτυξιακού μοντέλου προς μια κατεύθυνση με βάση τη βιοοικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική πλευρά ζήτησε την επαγρύπνηση όλων των πλευρών σχετικά με τις ζημιές που έχουν υποστεί τα δάση της Ευρώπης, τονίζοντας στην Ελλάδα το 2018 χάθηκαν, λόγω πυρκαγιών περισσότερα από 80.000 στρέμματα.
Τέλος, η ελληνική πλευρά εξέφρασε το πάγιο αίτημά της για αύξηση της κατανομής του ερυθρού τόνου για την Ελλάδα, όπως έχει αναγνωριστεί ομόφωνα από το Συμβούλιο εδώ και δεκαετίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης