Την επιβολή “εισφοράς αλληλεγγύης” στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων αλλά και στόχους για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας είναι τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης, λεπτομέρειες της οποίας αναμένεται να αποκαλυφθούν από τις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει τη θέσπιση μιας προσωρινής “εισφοράς αλληλεγγύης” στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που επωφελούνται από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, η οποία έχει στόχο να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της ηπείρου που λυγίζουν υπό το βάρος του εκρηκτικού κόστους ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διύλισης θα πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά με βάση τα «φορολογητέα πλεονάσματα που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022», σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters, το οποίο όμως μπορεί αλλάξει πριν δημοσιευθεί η τελική του μορφή.  

«Οι εισφορές αλληλεγγύης δικαιολογούνται από το γεγονός ότι τέτοιες εταιρείες πραγματοποιούν απρόβλεπτα υπερκέρδη, τα οποία οφείλονται σε πρωτοφανής συνθήκες», αναφέρει το προσχέδιο της πρότασης.

«Αυτά τα κέρδη δεν αντιστοιχούν σε κανένα τακτικό κέρδος που θα περίμεναν ή θα μπορούσαν να έχουν οι οντότητες αυτές υπό κανονικές συνθήκες εάν δεν είχαν λάβει χώρα τα απρόβλεπτα γεγονότα στις αγορές ενέργειας…», προσθέτει το προσχέδιο της πρότασης της Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κομισιόν προτείνει επίσης τη θέσπιση δύο στόχων για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας: ο ένας αφορά τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και ο δεύτερος την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι προτάσεις αυτές βέβαια, όπως είναι γνωστό πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη-μέλη. Δεδομένης όμως της έκτακτης ενεργειακής ανάγκης στην οποία έχει τεθεί η Ε.Ε. απαιτείται η έγκριση από την πλειοψηφία των κρατών-μελών και όχι ομόφωνη απόφαση, όπως προσθέτει το Reuters.

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, και τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο, πρόταση όμως η οποία δίχασε τους υπουργούς Ενέργειας του μπλοκ στη σύνοδο της προηγούμενης Παρασκευής, καθώς ήγειρε φόβους ότι ως “αντίποινα” η Μόσχα θα κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου που στέλνει στην ήπειρο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης