Κατά 7,8% αναπτύχθηκε η ιρλανδική οικονομία στο α΄ τρίμηνο έναντι των τριών τελευταίων μηνών του 2020 και 11,8% σε ετήσια βάση, καθώς ο μεγάλος κλάδος των πολυεθνικών άμβλυνε το πλήγμα ενός αυστηρού lockdown που έπληξε άλλα μέρη της οικονομίας.

Ωστόσο η ζημιά στην εγχώρια οικονομία δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο στη διάρκεια του αρχικού lockdown το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τροποποιημένη εγχώρια ζήτηση, μια μέτρηση που εξαλείφει μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους οι πολυεθνικές μπορούν να επηρεάσουν τον ιρλανδικό ΑΕΠ, συρρικνώθηκε 2,9% σε τριμηνιαία βάση και ήταν 5% χαμηλότερα σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, προ πανδημίας.

Η ίδια μέτρηση, που παρακολουθείται στενά από οικονομολόγους και υπουργούς, καθώς καλύπτει τις προσωπικές, κυβερνητικές και επενδυτικές δαπάνες, κατέρρευσε κατά 16,4% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου πέρυσι, κατά το πρώτο lockdown.

Ο υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe δήλωσε πως το ιδιαίτερα ισχυρό ΑΕΠ, που αποδίδεται σε έναν σχετικά μικρό αριθμό κλάδων που έχουν περιορισμένη εσωτερική απασχόληση σε κάποιες περιπτώσεις, δεν ήταν ένα ακριβές μέτρο για το τι συμβαίνει στην οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης