Άλμα πέραν του αναμενόμενου κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, το Νοέμβριο, γεγονός που προκάλεσε δυσφορία στους ντόπιους οικονομολόγους και ενίσχυση της πίεσης για ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ για να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης εκτοξεύτηκε στο 5,2% σε ετήσια βάση, κυρίως εξαιτίας της εκτίναξης των ενεργειακών τιμών κατά 22%. Πρόκειται για τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα αύξησης για τον πληθωρισμό, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους αλλά και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα ο δείκτης να έχει φτάσει πλέον στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 29 χρόνια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον περασμένο μήνα, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 4,5% σε ετήσια βάση, με τις ενεργειακές τιμές να έχουν ανέβει κατά 18,6%.

Μετά την ανακοίνωση από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, τα γερμανικά ομόλογα διεύρυναν τις απώλειες τους ωθώντας ανοδικά τις αποδόσεις του 10ετούς κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο -030%.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα είχε ήδη προειδοποιήσει, στις προβλέψεις της πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει πλησιάζοντας το 6% μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αν και με την είσοδο της νέας χρονιάς αναμένεται αποσυμπίεση του δείκτη, είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει πολύ πάνω από το 3% για αρκετό διάστημα ακόμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη αυτή αναμφισβήτητα θα αυξήσει τις πιέσεις που δέχεται η ΕΚΤ να αντιδράσει, παρά το γεγονός πως και η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης από την πλευρά της επιμένει πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη θα καταλαγιάσουν από τη νέα χρονιά. Μιλώντας για το θέμα στην γερμανική τηλεόραση το πρωί, η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ και εκ των δελφίνων για την προεδρία της Bundesbank, υποστήριξε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κορυφωθεί μέσα στο Νοέμβριο, οπότε θα αρχίσει να υποχωρεί αμέσως μετά προς την κατεύθυνση του 2%, μέσα στο 2022. Όμως, για την ώρα στη Γερμανία, αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός ανεβαίνει σταθερά τους τελευταίους μήνες.

Νωρίτερα, η Ισπανία ανακοίνωσε επίσης εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,6%, που συνιστά ρεκόρ 30 ετών για τη χώρα, ενώ ενίσχυση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 5,64% ανακοίνωσε και το Βέλγιο. Ο πληθωρισμός για την Ευρωζώνη ανακοινώνεται αύριο, Τρίτη, με τους αναλυτές να προβλέπουν νέα αύξηση του δείκτη σε επίπεδα ρεκόρ, στο 4,5%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης