Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας τις απώλειες νωρίτερα στην Ασία, παρά την έλλειψη ενημέρωσης από τη Ρωσία για τους όγκους που σχεδιάζει να στείλει στην Ευρώπη τον επόμενο μήνα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο κολοσσός του φυσικού αερίου Gazprom PJSC επέλεξε και πάλι να μην κρατήσει επιπλέον χώρο στους αγωγούς για την αποστολή φυσικού αερίου προς τα δυτικά μέσω της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της μηνιαίας δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, η Ρωσία δεν επιβεβαίωσε προμήθειες για το Φεβρουάριο για παραδόσεις στη Γερμανία μέσω του σταθμού Mallnow όπου καταλήγει ο αγωγός Yamal-Europe.

Παρά την αβεβαιότητα οι τιμές στα futures του φυσικού αερίου στην Ολλανδία βρέθηκαν να υποχωρούν έως και 15% τη Δευτέρα. Οι τιμές ακολούθησαν χαμηλότερα τις τιμές spot στην Ασία.

Οι traders παρακολουθούν επίσης περισσότερα πλοία υγροποιημένου φυσικού αερίου να κατευθύνονται προς την Ευρώπη, καθώς και τις πιο ήπιες καιρικές συνθήκες για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το κλίμα, το πιο κοντινό συμβόλαιο του φυσικού αερίου υποχώρησε μέχρι το χαμηλό των 73,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ αυτή την ώρα χάνει 12% στα 76,25 ευρώ στο Άμστερνταμ.

Το αντίστοιχο βρετανικό επίσης υποχωρεί 12% στις 182,35 πένες ανά θερμική μονάδα.  

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας κατηγόρησε τη Ρωσία για την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, αναφέροντας ότι η χώρα θα μπορούσε να αυξήσει τις προμήθειες προς τις ευρωπαϊκές χώρες κατά τουλάχιστον το ένα τρίτο από τα σημερινά επίπεδα χρησιμοποιώντας πωλήσεις άμεσης παράδοσης (spot).

Απαντώντας στις κατηγορίες, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Alexander Novak δήλωσε ότι η χώρα του χρειάζεται μακροπρόθεσμα συμβόλαια για να ενισχύσει τις εξαγωγές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης