Υποχώρησε ελαφρώς το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο με το λιανεμπόριο να δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση. Στον αντίποδα βελτιώθηκε το κλίμα στους τομείς υπηρεσιών και βιομηχανίας.

Η μηνιαία έρευνα της Κομισιόν έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη υποχώρησε στις 104 μονάδες τον Ιούνιο από τις 105 μονάδες τον Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 103 μονάδες τον Ιούνιο.

Το κλίμα στη βιομηχανία βελτιώθηκε στις 7,4 μονάδες από τις 6,5 μονάδες τον Μάιο και για τις υπηρεσίες, τον μεγαλύτερο κλάδο της οικονομίας, στις 14,8 μονάδες από τις 14,1 μονάδες τον Μάιο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση και στους δύο κλάδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιχειρήσεις στη μεταποίηση εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξες για τη μελλοντική παραγωγή και τα βιβλία παραγγελιών, αλλά λιγότερο αισιόδοξες στην απασχόληση.

Επίσης παρατηρήθηκε συνολικά μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Ο τομέας των υπηρεσιών ήταν πιο αισιόδοξοι για τις δραστηριότητες τους τρεις προηγούμενους μήνες, αλλά λιγότερο αισιόδοξοι για το μέλλον.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις -23,6 μονάδες από τις -21,2 μονάδες και το κλίμα στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε στις -5,1 μονάδες από τις -4,2 μονάδες.

Τα νοικοκυριά είχαν μια απαισιόδοξη άποψη για την οικονομία στο προηγούμενο και στο επόμενο έτος καθώς και οι προοπτικές τους να κάνουν μεγάλες αγορές και αποταμιεύσεις.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης