Η τουρκική λίρα καταγράφει απώλειες για δεύτερη συναπτή ημέρα, αντιστρέφοντας τα κέρδη της την περασμένη εβδομάδα, μετά την έκβαση της συνάντησης των προέδρων των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Τζο Μπάιντεν και Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα, στην οποία δεν επετεύχθη λύση των διμερών προβλημάτων η οποία θα μείωνε την πολιτική ένταση.

Η λίρα έχανε έως και 1,5% έναντι του δολαρίου νωρίτερα εντός της ημέρας, ηγούμενη των απωλειών μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, μία ημέρα μετά τη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο των κ.κ. Μπάιντεν και Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης, στο 18,24%, ενώ ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, Borsa Istanbul 100, υποχωρεί κατά 1,2%.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η λίρα είχε σημειώσει ράλι άνω του 3%, το μεγαλύτερο μεταξύ των νομισμάτων των αναπτυσσόμενων χωρών, στη βάση της αισιοδοξίας ότι η συνάντηση των δύο προέδρων θα οδηγούσε σε ύφεση των εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας.

Ωστόσο, οι δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν μετακινείται ούτε κατ’ ελάχιστον από τη θέση της για το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S400, το οποίο έχει αγοράσει και το οποίο θεωρείται «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ, έσβησε τις ελπίδες για άμεση πρόοδο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μολονότι οι δύο ηγέτες «δήλωσε ότι οι ομάδες τους θα συνεχίσουν τις επαφές και συζητήσεις», δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για απτή πρόοδο στα ζητήματα των διμερών σχέσεων,  γεγονός που οδήγησε στη νέα πτώση της λίρας.

Το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε κατά 1,2%, στις 8,5678 λίρες ανά δολάριο στις 13:57 της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης