Η Κίνα και η Γαλλία υπέγραψαν συμβόλαια συνολικού ύψους 15 δισ. δολαρίων (περίπου 13,5 δισ. ευρώ) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της κινεζικής κυβέρνησης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορούν στους τομείς της αεροναυτικής, της ενέργειας και της γεωργίας και σ’ αυτές περιλαμβάνεται η έγκριση της εξαγωγής από 20 γαλλικές εταιρείες πουλερικών, βοδινού και χοιρινού στην Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να διευρύνουν πρωτόκολλο για τις εξαγωγές πουλερικών που είχαν υπογράψει νωρίτερα εφέτος, ώστε να περιλαμβάνονται πάπιες και χήνες όπως και φουά γκρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της γαλλικής προεδρίας.

Στις ενεργειακές συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο ηγετών περιλαμβάνεται μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του κινεζικού ομίλου Beijing Gas Group και της γαλλικής Engie για συνεργασία όσον αφορά σε τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και αποθήκευσής του στη βόρεια πόλη Τιαντζίν.

Μεταξύ των άλλων συμφωνιών, η γαλλική Total θα συγκροτήσει κοινή επιχείρηση με την κινεζική Shenergy Group για τη διανομή υγροποιημένου φυσικού αερίου με φορτηγά μέσω του Δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να συνάψουν συμφωνία έως το τέλος του Ιανουαρίου του 2020 όσον αφορά στο κόστος και την τοποθεσία στην οποία θα οικοδομηθεί μονάδα επανεπεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων, την οποία θα οικοδομήσει η γαλλική πολυεθνική Orano, προηγουμένως γνωστή ως Areva.

Προηγούμενα σχέδια για την κατασκευή των εγκαταστάσεων αυτών στη Λιανγιουνγκάνγκ στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας ματαιώθηκαν έπειτα από διαμαρτυρίες.

Το συμβόλαιο αυτό, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων για περίπου δέκα χρόνια, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε ύψος άνω των 20 δισ. ευρώ, από τα οποία περισσότερα από τα μισά αναλογούν στην Orano.

Στις μελλοντικές αυτές γαλλοκινεζικές εγκαταστάσεις θα μπορεί να γίνεται επεξεργασία έως και 800 τόνων χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων ετησίως, το οποίο θα επιτρέπει την ανακύκλωση ενός τμήματος υπό τη μορφή «MOX», ενός μείγματος χρησιμοποιημένου πλουτωνίου και ουρανίου.

Θα είναι το πρώτο εργοστάσιο επανεπεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων στην Κίνα, όπου η μεγάλη επέκταση του πυρηνικού τομέα εγείρει ζήτημα ραδιενεργών αποβλήτων. Προς το παρόν αποθηκεύονται σε προσωρινές δεξαμενές.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά ατομικής ενέργειας. Μετρά σήμερα 48 ενεργούς αντιδραστήρες όπως και 10 υπό κατασκευή, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό «Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση».

Αν συναφθεί το συμβόλαιο αυτό θα φέρει νέα πνοή στην Orano. Η Areva αντιμετώπισε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες έπειτα από επισφαλείς επενδύσεις και το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011 –τα οποία οδήγησαν στην αναδιάρθρωσή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης