«Σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 σε εθνικολογιστική βάση (σ.σ.: δηλαδή σύμφωνα με τον τρόπο του μετράει η Eurostat) αναμένεται να φτάσει στο 3,4% του ΑΕΠ και να υπερβεί σημαντικά τον στόχο που είχε τεθεί, για τρίτο συνεχές έτος».

Αυτό επισημαίνεται στο «Πρώτο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων», που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του Υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για τον συμβουλευτικό οργανισμό του εκάστοτε ΥΠΟΙΚ, που λειτουργεί επί 10ετίες (σ.σ.: σήμερα επικεφαλής είναι ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο (σύντομο) Δελτίο δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία για τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2018, ο στόχος ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση να φτάσει το 2,6% το 2017.

Στο Οικονομικό δελτίο σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι προσωρινές και ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat στις 23 Απριλίου.

Δεν είναι το «μνημονιακό» πλεόνασμα

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Δελτίο του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται στο πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους Eurostat.
Σε μνημονιακούς όρους (σ.σ.: δηλαδή με τον τρόπο που το μετρούν οι δανειστές) το πρωτογενές πλεόνασμα συνήθως διαφέρει, αλλά όχι σημαντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεσολαβούν κάποιες προσαρμογές αναφορικά με τις δαπάνες στήριξης τραπεζών, τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, μεταναστευτικών ροών και από κέρδη ομολόγων.

Είναι χαρακτηριστικό της μικρής αυτής διαφοράς ότι στην Εισηγητική του προϋπολογισμού του 2018 ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα σε εθνικολογιστική βάση είναι στο 2,6% του ΑΕΠ, σε όρους μνημονίου υπολογίζεται στο 2,44% του ΑΕΠ.

Είναι δηλαδή και πάλι πολύ πιο ψηλό από τον στόχο που θέτουν οι θεσμοί στο μνημόνιο και ο όποιος αφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ για το 2017.

Ο τρόπος μέτρησης του «μνημονιακού» πλεονάσματος περιλαμβάνεται αναλυτικά στο τεχνικό Μνημόνιο της Ελλάδας με τον ESM. Η ΕΛΣΤΑΤ επεξεργάζεται στοιχεία που λαμβάνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα κοινοποιεί στη συνέχεια στην Eurostat. Η καταγραφή γίνεται με βάση τον τρόπο υπολογισμού της Eurostat (σε εθνικολογιστική βάση ή κατά ESA2010).

Έχει υποχρέωση αποστολής στοιχείων δύο φορές τον χρόνο, όπως και όλες οι στατιστικές υπηρεσίες ανά την Ε.Ε., στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Η αποστολή πρέπει να γίνεται πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου και πριν από το τέλος Μαρτίου και η πιστοποίηση γίνεται λίγες εβδομάδες αργότερα από την Eurostat (αυτήν τη φορά θα γίνουν στις 23 Απριλίου).

Ταμειακό πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ βλέπει το ΥΠΟΙΚ

Στην έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται επίσης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα σε ταμειακή βάση (δηλαδή με βάση τις δοσοληψίες που έφτασαν στα ταμεία του κράτους εντός του 2017) διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, στο 3,7% του ΑΕΠ.

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες μειώθηκαν μέσα στο 2017 κατά 1,61 δις ευρώ, φτάνοντας τα 3,3 δισ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Στο δελτίο γίνεται ένας γενικότερος απολογισμός της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Αναφορά υπάρχει για την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, για την πορεία του ΑΕΠ, για την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας, αλλά και για την πορεία της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Για την πορεία του ΑΕΠ του 2018 επαναλαμβάνεται η πρόβλεψη (την οποία έχει περιλάβει ο αναπληρωτής υπουργός και στην εγκύκλιο που έστειλε προ ημερών για τη χάραξη του Μεσοπρόθεσμου) περί προοπτικών ανάπτυξης κατά 2,3% με βασικούς μοχλούς τη σταθερή βελτίωση της αγοράς εργασίας και του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των καταναλωτών.

Όπως αναφέρει, είναι οι δύο παράγοντες οι οποίοι αναμένεται να ενισχύσουν την κατανάλωση. Σημειώνει, δε, ότι το επιχειρηματικό κλίμα θα βελτιωθεί περαιτέρω όσο η οικονομία θα αναπτύσσεται και θα αποδίδουν καρπούς οι μεταρρυθμίσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης