Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία, όπως είχε προαναγγελθεί, ξεκαθαρίζεται το τοπίο σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων των Κατηγοριών 1 έως 4 και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων από την 1η Οκτωβρίου 2020.

Ορίζεται, λοιπόν, ότι από την 1η Οκτωβρίου 2020 και ως την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου, η καταχώριση της ταυτότητας του κτηρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας δεν αποτελεί όρο για την επέλευση των συνεπειών της τακτοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, είναι δυνατή η μεταβίβαση ακινήτου που έχει αυθαιρεσίες, οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί από 1.10.2020 με την έως σήμερα διαδικασία, χωρίς απαίτηση καταχώρισης στην ταυτότητα κτηρίου μέχρι την έναρξη λειτουργίας αυτή.

Ειδικότερα, η διευκρινιστική εγκύκλιος, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, προβλέπει ότι για το διάστημα μη λειτουργίας του μητρώου του άρθρου 62 (Ταυτότητας Κτιρίου) του ν. 4495/2017, οι συνέπειες των υπαγωγών στον νόμο 4495/2017 που πραγματοποιούνται από την 1η Οκτωβρίου 2020 και εφεξής έως την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού μητρώου επέρχονται χωρίς να απαιτείται καταχώριση της ταυτότητας κτηρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας.

Υπενθυμίζεται ότι για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1 έως 4 η διαδικασία της τακτοποίησης συνεχίζεται έως την 31η Μαρτίου 2026. Ωστόσο μετά την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 θα καταβάλλονται προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Το ύψος της προσαύξησης είναι 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης το ποσοστό αυξάνεται κατά 5 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης