Ο Τζο Μπάιντεν αλλά κι άλλοι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών είναι αντίθετοι στο πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας “Medicare for All” χαρακτηρίζοντας το αντιεργασιακό. Υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα αφήσει τα μέλη των εργατικών συνδικάτων χωρίς τις υγειονομικές τους καλύψεις, τις οποίες διαπραγματεύτηκαν σκληρά.

Ωστόσο, με τις απόψεις αυτές δεν συμφωνούν αρκετά συνδικάτα εργαζομένων, σχολιάζει το “Politico.”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο μερικές εργατικές ενώσεις έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε ένα ενοποιημένο σύστημα πληρωμών, το οποίο θα περιορίσει τις εταιρίες ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ μερικές άλλες εργασιακές ενώσεις δεν έχουν λάβει αποφάσεις για την στάση που θα τηρήσουν στο συγκεκριμένο ζήτημα. Από την άλλη μεριά, μερικές από τις μεγαλύτερες ενώσεις εργαζομένων στις ΗΠΑ τάσσονται υπέρ του παραπάνω αναφερόμενου προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.

Όσοι υποστηρίζουν το πρόγραμμα Medicare for All, ή τουλάχιστον δεν το απορρίπτουν, τονίζουν ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας συχνά κυριαρχεί στις διαπραγματεύσεις για την σύναψη εργασιακών συμβολαίων, ενώ από την άλλη μεριά, οι διαπραγματεύσεις αυτές θα μπορούσαν να διεξάγονται με έμφαση στην αύξηση των μισθών αλλά και στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

«Όταν έχουμε την δυνατότητα να παραμείνουμε στο πλάνο υγείας το οποίο έχουμε, αυτό θεωρείται μία μεγάλη νίκη» δήλωσε χαρακτηριστικά στο “Politico” η Σάρα Νέλσον, πρόεδρος της Ένωσης Αεροσυνοδών. «Ωστόσο αποτελεί ένα ουσιαστικό βάρος για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγουμε. Έτσι, το μήνυμά μας είναι: Βγάλτε το από το τραπέζι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι αλήθεια ότι τα μέλη των συνδικάτων ανησυχούν για το ενδεχόμενο να χάσουν παροχές που κέρδισαν με θυσίες, ακόμη κι όταν υπάρχουν υποσχέσεις για ένα πρόγραμμα που θα τους προσφέρει περισσότερα, με λιγότερα χρήματα.

Αυτός είναι κι ο βασικός λόγος για τον οποίο, ο Μπάιντεν, η Γερουσιαστής Καμάλα Χάρις, οι πρώην βουλευτές Μπέτο Ο’ Ρουρκ, Τιμ Ράιαν και Τζον Ντελάνι κι ο Γερουσιαστής Μάικλ Μπένετ, μεταξύ άλλων, αναφέρονται στα εργατικά συνδικάτα στις ομιλίες τους τασσόμενοι κατά ενός ενιαίου συστήματος πληρωμών για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

«Έχω ακούσει πολλούς φίλους από τον χώρο των συνδικάτων να μου λένε, ‘κοίταξε, διαπραγματευόμαστε συμβόλαια και παίρνουμε αυξήσεις μισθών για αυτές τις παροχές υγείας, αλλά υπό το πλαίσιο του Medicare for All θα χάσουμε τις αυξήσεις αυτές ή θα έχουμε τον φόβο ότι θα τις χάσουμε», δήλωσε η Χάρις λίγες ημέρες μετά την διεξαγωγή της σχετικής συζήτησης σε ένα φόρουμ στη Νεβάδα που διοργάνωσε η Αμερικανική Ομοσπονδία Υπάλληλων στις Πολιτείες, τις Κομητείες και τους Δήμους.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του αναφερόμενου προγράμματος υποστηρίζουν ότι τα μέλη των συνδικάτων θα επωφεληθούν από ένα κυβερνητικό σύστημα, το οποίο εγγυάται συνολικές παροχές και βγάζει τα ζητήματα υγείας εκτός των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά ζητήματα και τις αμοιβές, με βασικό εκφραστή τον ανεξάρτητο Γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς.

«Θα κάνουμε αυτό, που κάνουν όλες οι μεγάλες χώρες στη γη. Θα εγγυηθούμε τις παροχές υγείας, ώστε να μπορείτε να καθίσετε κάτω και να διαπραγματευτείτε για αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς», δήλωσε από την πλευρά του ο Σάντερς, που έχει καταρτίσει το νομοσχέδιο Medicare for All στην Γερουσία, ενώ αυτό αποτέλεσε του κύριο συστατικό της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης