Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει κάποια επιπλέον μέτρα στήριξης και ενίσχυσης στα νοικοκυριά μετά τις νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, παρέπεμψε στις ανακοινώσεις νωρίτερα για τα μέτρα στήριξης που θα εφαρμοστούν τον μήνα που διανύουμε, και ανέφερε πως «εξακολουθούμε να έχουμε εφεδρείες θα είμαστε στο πλευρό των πιο ευάλωτων εξαντλώντας κάθε διαθέσιμο ευρώ για όσο διαρκεί η κρίση».

Ερωτώμενος για τα όσα δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Μενβέντεφ περί διακοπής εξαγωγών τροφίμων στην Δύση, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «η χώρα μας επεξεργάστηκε ακόμη και τα πιο δυσμενή σενάρια, λάβαμε τα μέτρα μας, δεν παρατηρούνται ελλείψεις». Τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να μην αντιμετωπίσει η χώρα πρόβλημα στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση σκέπτεται να μειώσει το ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι πρέπει πρώτα να δούμε την εφαρμογή των μέτρων του Απριλίου για να διαπιστώσει ο κόσμος την συμβολή τους.

«Πάντοτε υπάρχουν εφεδρείες, θα γίνει οτιδήποτε χρειάζεται, αφού πρώτα το μετρήσουμε και δούμε την αποτελεσματικότητά του. Προτεραιότητα είναι η εφαρμογή των μέτρων του Απριλίου. Δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι αυτή τη στιγμή» είπε ο κ. Οικονόμου.

Σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα καύσιμα ανέφερε ότι θα ανοίξει τις επόμενες μέρες «είτε στο τέλος αυτής της εβδομάδας είτε στην αρχή της επόμενης», ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο θέσπισης πλαφόν στην αύξηση των ενοικίων είπε ότι «όλες οι παρεμβάσεις αφού μετρηθούν σωστά και είναι εφαρμόσιμες, τις επεξεργαζόμαστε και ανακοινώνονται προς τους πολίτες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την φορολόγηση των ποσών που θα προκύψουν από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, ο κ. Οικονόμου είπε ότι ισχύον αυτά που ανακοίνωσε η ΡΑΕ, και τόνισε ότι μέσα στον Απρίλιο η κυβέρνηση περιμένει τα στοιχεία από τη ΡΑΕ και τη δημοσίευση οικονομικών στοιχείων από τις ίδιες τις εταιρείες.

Ερωτώμενος για το θέμα της αισχροκέρδειας και το γιατί δεν ανακοινώνονται τα ονόματα όσων «εξαπατούν τον κόσμο», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δυσκολία να δημοσιοποιήσει τα ονόματα, αλλά επισήμανε ότι υπάρχει ένα νομικό θέμα μέχρι την οριστικοποίηση των προστίμων διότι μεσολαβεί διάστημα προσφυγών.

«Σε κάθε περίπτωση το σημαντικό για εμάς είναι ότι οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και αμείλικτοι για να αντιμετωπίσουμε κάθε προσπάθεια αισχροκέρδειας» είπε ο κ. Οικονόμου.

Σχετικά με τα ελληνικά εμπορικά πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο και το εάν υπάρξει κάποια παρέμβαση εκ μέρους της κυβέρνησης, είπε ότι «ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης από τη Ρωσία δεν σταμάτησε από καμία χώρα. Ζητούμενο πάντως παραμένει η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία. Η χώρα μας λαμβάνει μέρος στο ανεφοδιασμό ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα ενέργειας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν δίστασε να πρωταγωνιστήσει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης