Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, τον οποίο ανακοινώνει το ινστιτούτο Ifo, αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά σε έξι μήνες, αλλά η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να είναι πιθανόν να υποχωρήσει σε ύφεση λόγω της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας και του Brexit.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στις 94,6 μονάδες από τις 94,3 μονάδες του προηγούμενου μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 94,4 μονάδες.

«Η πτωτική πορεία πήρε μια ανάσα» ανέφερε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φιστ. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Στη μεταποίηση, το επιχειρηματικό κλίμα έχει μόνο μία κατεύθυνση: καθοδική».

Η γερμανική οικονομία, που στηρίζεται στις εξαγωγές, πλήττεται από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την επιχειρηματική αβεβαιότητα που έχουν δημιουργήσει οι εμπορικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και η σχεδιαζόμενη, αν και καθυστερημένη, έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών του Ifo αυξήθηκε στις 98,5 από τις 97,4 μονάδες τον Αύγουστο, αλλά ο δείκτης προσδοκιών μειώθηκε στις 90,8 από τις 91,3.

Ο οικονομολόγος του Ifo Κλάους Βολράμπε δήλωσε ότι η γερμανική οικονομία είναι πιθανόν να συρρικνωθεί και πάλι το τρίτο τρίμηνο. Αυτό θα την οδηγήσει σε ύφεση –που ορίζεται ως δύο τουλάχιστον συνεχή τρίμηνα συρρίκνωσης–, καθώς το δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 0,1%.

«Δεν είναι αρχή μιας αλλαγής τάσης» επεσήμανε ο Βολράμπε για την καλή επίδοση του γενικότερου δείκτη. «Η επιβράδυνση απλώς κάνει ένα διάλειμμα» δήλωσε στο Reuters, προσθέτοντας ότι δεν αναμένονται ενδείξεις βελτίωσης για τη γερμανική βιομηχανία.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ μιλώντας αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων δήλωσε ότι η αναπτυξιακή δυναμική της Γερμανίας έχει επιδεινωθεί, αλλά επέμεινε: «Δεν είμαστε σε ύφεση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης