Η ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο παγκοσμίως θα μπορούσε να πληγεί σημαντικά από την κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Στο μηνιαίο report της, η ΙΕΑ τόνισε πως συνεχίζει να αναμένει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2018, αλλά προειδοποιεί ότι ενδεχόμενοι εμπορικοί δασμοί από ΗΠΑ και Κίνα, θέτουν ένα “πτωτικό ρίσκο” στις προβλέψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προγραμματισμένοι δασμοί της κυβέρνησης Trump επί των κινεζικών εισαγωγών και τα αντίποινα που ανακοινώθηκαν από το Πεκίνο, μπορεί να επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, «με ισχυρές συνέπειες για την πετρελαϊκή ζήτηση», αναφέρει η ΙΕΑ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι μια μείωση κατά 1% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, θα προκαλέσει μείωση της ζήτησης πετρελαίου κατά 690.000 βαρέλια ημερησίως.

Η πετρελαϊκή ζήτηση θα υποστεί την άμεση επίδραση από τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων και τις μειωμένες μεταφορές εμπορεύσιμων αγαθών, μειώνοντας τη χρήση πετρελαίου και βενζίνης, αναφέρεται στο report.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης