ΙΑΤΑ: 29 δισ. δολάρια θα στοιχίσει ο κορωνοϊός στις αεροπορικές εταιρείες το 2020

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020, 15:03
ΙΑΤΑ: 29 δισ. δολάρια θα στοιχίσει ο κορωνοϊός στις αεροπορικές εταιρείες το 2020

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού απειλεί να εξαλείψει 29 δισ. δολάρια από τα έσοδα των αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως το 2020, κυρίως από τις κινεζικές επιχειρήσεις, καθώς ο ταξιδιωτικός κλάδος καταρρέει παγκοσμίως, αναφέρει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).

Η ΙΑΤΑ ανακοίνωσε ότι ο κορωνοϊός έχει τη δυναμική να οδηγήσει σε πτώση 13% της ζήτησης για ασιατικές αεροπορικές επιχειρήσεις φέτος.

Η πτώση έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία οι πωλήσεις των εν λόγω εταιρειών ήταν σε ανοδική πορεία.

Η εναέρια κυκλοφορία παγκοσμίως θα μειωθεί κατά 4,7% φέτος, σηματοδοτώντας την πρώτη συνολικά πτώση της ζήτησης από την κρίση του 2008 και του 2009, επισήμανε η ΙΑΤΑ. Το πώς θα επηρεαστούν τα κέρδη ήταν ακόμη ασαφές.

Οι εκτιμήσεις προβλέπουν ένα σενάριο κατά το οποίο ο κορωνοϊός έχει επίδραση τύπου V, παρόμοια με αυτή που είχε ο SARS το 2003, με απότομη πτώση που θα ακολουθείται από μια ταχεία ανάκαμψη.

Διεθνείς αεροπορικές επιχειρήσεις, όπως η British Airways, η Lufthansa, η Qantas της Αυστραλίας και οι τρεις μεγαλύτερες αμερικανικές, έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς την Κίνα, σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι τα τέλη Απριλίου ή Μαΐου.

Η Cathay Pacific ζήτησε από τους εργαζομένους της να πάρουν τρεις εβδομάδες άδεια άνευ αποδοχών, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εντός της Κίνας και ο φόβος για την ασθένεια έχουν συντρίψει τη ζήτηση για εγχώριες πτήσεις στη γοργά αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας.

Πολλά κράτη προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην ταξιδεύουν στην Κίνα ή απαγορεύουν την είσοδο σε ταξιδιώτες από την Κίνα, ιδιαίτερα από την περιοχή Ουχάν.

«Πρόκειται για δύσκολες στιγμές στην παγκόσμια βιομηχανία αεροπορικών μεταφορών. Βασική προτεραιότητα είναι να σταματήσει η διάδοση του ιού» διευκρινίζει η ΙΑΤΑ. «Αυτό θα είναι ένα πολύ δύσκολο έτος για τις αεροπορικές επιχειρήσεις».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020, 15:03