Περίπου οκτώ στα δέκα κόκκινα δάνεια έχουν ρυθμίσει οι τράπεζες, εκ των οποίων όμως μόνο τα τέσσερα αφορούν δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.
Οι ρυθμίσεις δανείων γίνονται ολοένα και περισσότερο στη βάση μακροπρόθεσμων λύσεων, τις οποίες οι τράπεζες αύξησαν κατά 61% από τις αρχές του 2016, με αιχμή τα στεγαστικά δάνεια, όπου το ποσοστό αύξησης των μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων αυξήθηκε κατά περίπου 300%!

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στην Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος που δημοσίευσε η ΤτΕ, οι τράπεζες είχαν ρυθμίσει στα τέλη του 2016 το 77% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους αβέβαιης είσπραξης, έναντι 70% το 2015. Ωστόσο, σε χαμηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στο 40% των εν λόγω ανοιγμάτων, συνεχίζουν να παραμένουν οι ρυθμίσεις των ΜΕΑ άνω των 90 ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις επιδόσεις αυτές, ο χαμηλός ρυθμός εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) και το υψηλό ποσοστό υποτροπής ρυθμισμένων δανείων κατά το α΄ τρίμηνο 2017 (οι καθαρές ροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκαν σε 576 εκατ. ευρώ, έναντι 385 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2016) δείχνουν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εντατικοποιήσουν περαιτέρω τις προσπάθειες για την παροχή βιώσιμων λύσεων στα κόκκινα δάνεια.

Στο τέλος του 2016, το σύνολο των ρυθμισμένων ανοιγμάτων ανήλθε σε 50,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 17,7% σε σχέση με το τέλος του 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης